Navigacija
Viber X logo

Univerzitet obilježio 47. godišnjicu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom u Kulturnom centru ,,Banski dvor'', 7. novembra 2022. godine, obilježeno je 47 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor prof. dr Radoslav Gajanin rekao je da Univerzitet u Banjoj Luci u proteklih 47 godina kontinuirano napreduje na svim poljima.

Kako je naveo, uzimajući u obzir da svaku instituciju i ustanovu, najvećim dijelom, čine njeni zaposleni, Univerzitet u Banjoj Luci je veliku važnost dao kontinuiranom razvoju i unapređenju ljudskih resursa.

,,Zahvaljujući predanom radu zaposlenih na Univerzitetu u Banjoj Luci, on u veoma oštroj konkurenciji bilježi kontinuiran rast na svjetski priznatim rang-listama univerziteta. Na Vebometriks listi UNIBL se nalazi među deset odsto  najboljih univerziteta svijeta'', kazao je rektor.

Po njegovim riječima, trenutno je u toku realizacija više desetina nacionalnih i međunarodnih projekata, sa ukupnim budžetom od preko 5,1 milion KM predviđenih za Univerzitet, od čega oko pola  miliona iz nacionalnih projekata i više od 4,6 miliona iz međunarodnih fondova.

,,Od proteklog Dana Univerziteta, osoblje je započelo aktivnosti na 22 nova nacionalna i 12 međunarodnih projekata, što nas čini naročito ponosnim'', poručio je Gajanin.

Kako je istakao, u proteklom periodu ostvarili smo zapažene rezultate u Erazmus+ programu. Po njegovim riječima, na Univerzitetu se uz podršku vlasti Republike realizuje i veliki broj kapitalnih investicija u cilju poboljšanja uslova rada i studiranja na našoj visokoškolskoj ustanovi.

,,Univerzitetu su odobrena tri projekta iz komponente Izgradnja kapaciteta u oblasti visokog obrazovanja, jedan projekat iz komponente Partnerstvo za saradnju i značajan broj bilateralnih projekata za razmjenu studenata i osoblja. A organizovana i prva Erazmus+ sedmica razmjena na Univerzitetu, u okviru koje je boravila delegacija od 25 predstavnika Univerziteta u Kadizu. U Cepus programu odobreno je Univerzitetu 25 mreža za razmjenu studenata i osoblja'' naveo je rektor u svom obraćanju.

,,I u ovoj godini se realizuju i istraživački projekti a u čijoj realizaciji učestvuju članovi akademske zajednice Univerziteta u Novom Sadu i Republike Srpske. Finansiranje ovih projekata je obezbijedila AP Vojvodina odnosno Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost. Budžet u ovoj godini je udvostručen u odnosu na 2021. godinu“ poručio je Gajanin.

Prvi čovjek našeg Univerziteta naglašava da je nastavljena uspješna saradnja javnih univerziteta u Bosni i Hercegovini kroz Rektorsku konferenciju Bosne i Hercegovine, kao i saradnja univerziteta iz Republike Srpske kroz Rektorsku konferenciju Srpske.

Po njegovim riječima. Univerzitet u Banjoj Luci je potpisao i značajne sporazume o saradnji sa univerzitetima u svijetu. On ističe i to da je na Univerzitetu između dvije godišnjice početnu akreditaciju dobio Studijski program sinologija, u procesu početne akreditacije je pet novih studijskih programa, za klastersku akreditaciju je pripremljeno 17 studijskih programa sa tehničkih fakulteta.

Pohvalio je i saradnju sa studentskim organizacijama, te naveo da je u ovoj godini upisano oko 2100 studenata u prvu godinu prvog ciklusa studija, što je u nivou upisa od prošle akademske godine.

​Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da će Vlada i dalje nastojati da pravi poveznicu između obrazovanja i privrede, jer treba školovati kadar koji će doprinositi razvoju Srpske.

„Nama više ne treba kadar za biroe rada, niti onaj koji će razvijati tuđe ekonomije širom svijeta. Trebaju nam ljudi koji će ostati, raditi i razvijati Srpsku. Imamo za to sve ljudske potencijale i prirodne resurse. Naši pokazatelji na tom planu, koje smo ranije napravili, govore da smo na dobrom putu", rekao je predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na svečanoj akademiji povodom 47 godina rada Univerziteta.

Premijer je istakao da Vlada radi na tome da najboljim studentima univerziteta, pogotovo javnih, obezbijedi radno mjesto u sistemu da bi oni dali doprinos još većem razvoju univerziteta i Republike.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković je naveo da je Vlada u protekle četiri godine intenzivno ulagala u infrastrukturne projekte dva javna univerziteta u Srpskoj, te njihove kadrove, naglasivši da je svaki univerzitet u svakoj zemlji njeno ogledalo.

On je podsjetio da je izmjenama odgovarajućih zakona omogućeno besplatno školovanje i obrazovanje za sve studente prvog ciklusa i prve godine drugog ciklusa studija, koji redovno ispunjavaju svoje obaveze.

„Od ove godine je i smještaj u studentskim domovima besplatan", kazao je premijer.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević rekao je danas da je banjalučki univerzitet jedan od stubova akademske i naučne misli u Srpskoj. Kako kaže, Ministarstvo je sa ovom visokoškolskom ustanovom u protekle četiri godine ostvarilo plodonosnu saradnju u pogledu reforme visokog obrazovanja. On je izrazio zadovoljstvo što je na nivou prošlogodišnjeg održan broj studenata na javnim univerzitetima, što je veliki uspjeh u odnosu na demografske i druge okolnosti, te izazove.

,,Oba javna univerziteta, pogotovo Univerzitet u Banjoj Luci, zaista su odgovorili svojoj misiji i zadatku, a to je da i dalje ostaju stubovi naučne i akademske misli", rekao je Rajčević.

Navodeći da je budućnost visokog obrazovanja u Srpskoj svijetla, Rajčević je istakao da u budućnosti treba da se radi na inoviranju studijskih programa, te da se posveti zanimanjima koja donose određenu ekonomsku korist, a prije svega su u vezi sa prirodnim i tehničkih naukama.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske doc. dr Natalija Trivić rekla je da je resorno ministarstvo sa Univerzitetom imalo uspješnu saradnju, pogotovo na planu zajedničkih programa kada je riječ o usaglašavanju upisnih politika u srednje škole.

Na svečanoj akademiji govorili su predsjedavajući Rektorske konferencije / zbora BiH i rektor Univerziteta u Sarajevu prof. dr Rifat Škrijelj, predsjednik Rektorske konferencije Srpske i rektor Univerziteta ,,Apeiron'' prof. dr Sanel Jakupović i rektor Univerziteta u Nišu prof. dr Dragan Antić. Oni su poslali jedinstvenu poruku i stav, pohvalivši saradnju sa Univerzitetom u Banjoj Luci.

Uručenje nagrada

Na ovoj svečanosti rektor Univerziteta prof. dr Radoslav Gajanin uručio je povelje i plakete zaslužnim pojedincima. Povelja za zasluge i izuzetan doprinos razvoju Univerziteta u Banjoj Luci uručena je prof. dr Radovanu Viškoviću, predsjedniku Vlade Republike Srpske, Đi Pingu, ambasadoru NR Kine u Bosni i Hercegovini i prof. dr Zoranu Miloševiću, pokrajinskom sekretaru za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost AP Vojvodina. Plakete za dugogodišnji rad na Univerzitetu uručene su dr Goranu Grahovcu, vanrednom profesoru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, mr Nenadu Zeljiću, redovnom profesoru Akademije umjetnosti, dr Vladimiru Malbašiću, dekanu i redovnom profesoru Rudarskog fakulteta, te dr Borku Petroviću, dekanu i redovnom profesoru Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Tradicionalno, uručene su i zlatne značke sa likom Nikole Tesle najboljim diplomiranim studentima prvog ciklusa studija u akademskoj 2021/22. godini. Bila je ovo i prilika da se uruči počasni doktorat univerziteta, a ove godine doktorat je uručen prof. dr Narandžanu Singh Dalu.

Pokrajinski sekretar Milošević u obraćanju je najavio dalju saradnju sa Univerzitetom u Banjoj Luci, te zahvalio svima koji su dali svoj doprinos u jačanju i ostvarivanju saradnje između Srpske i Vojvodine.

Svečanosti povodom 47 godina rada i razvoja prisustvovali su uvaženi gosti iz akademske zajednice, političkog, javnog i kulturnog života Republike Srpske, a u umjetničkom programu nastupili su nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti UNIBL.

Univerzitet u Banjoj Luci vodeća je visokoškolska naučno-obrazovna institucija u Republici Srpskoj i drugi po veličini univerzitet u Bosni i Hercegovini. Osnovan je 7. novembra 1975. godine, a njegovom osnivanju prethodilo je formiranje nekoliko viših škola i fakulteta na ovom prostoru. Univerzitet u Banjoj Luci danas ima 16 fakulteta, Akademiju umjetnosti i Institut za genetičke resurse. Nastava se izvodi na 66 studijskih programa prvog ciklusa studija, na 64 programa drugog ciklusa, uz dva kombinovana studijska programa, te na 13 studijskih programa i jedan kombinovani studijski program trećeg ciklusa studija. Trenutno na Univerzitetu studira oko 15.000 studenata iz svih krajeva Republike Srpske, ali i iz inostranstva. Univerzitet u Banjoj Luci raspolaže svim neophodnim prostornim kapacitetima, počevši od učionica i amfiteatara, preko čitaonica i biblioteka, do laboratorija i računarskih sala.

Galeriju fotografija pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12788/1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/8.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/9.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12788/12.jpg