Navigacija
Viber X logo

Docent Korać pomjera sajber granice

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Doktor Dragan Korać, docent na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, svojim istraživačkim rezultatima pomjera sajber granice.

Njegov najnoviji naučno-istraživački rezultat iz oblasti sajber zaštite predstavljen je u radu A Hybrid XSS attack (HYXSSA) based on fusion approach: Challenges, Threats and Implications in Cybersecurity (https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1319157822003299#) i objavljen u prestižnom časopisu Journal of King Saud University - Computer and Information Sciences.

Riječ je o časopisu svrstanom u prvu grupu po broju citata najprestižnijih časopisa na SCI listi sa izuzetno visokim impakt faktorom.

Problem vektorskih XSS napada intrigira naučnu zajednicu duži niz godina, u smislu šta XSS napad čini tako moćnom i opasnom sajber prijetnjom, i drugo, kako efektivno ublažiti pridružene vektorske napade. Mnogi naučnici su pokušali dati brojna tehnička rješenja, ali vremenom ti napadi ne samo da su preživjeli već su postali još opasniji i ozloglašeniji u sajber zajednici. Pristup u sagledavanju ovog problema koji je dat iz perspektive napadača je ono što ovo istraživanje izdvaja od svih drugih.

Odgovor na  pitanje šta XSS napade čini tako moćnom i opasnom sajber prijetnjom proizlazi iz implementacije matematičkog modela kreiranog za posebno razvijeni hibridni XSS napad. Ovaj napad je kreiran da olakša identifikaciju postojećih i budućih potencijalnih vektorskih napada u različitim modalitetima predstavljenih kao okviri, a rezultati implementacije modela su pokazali izvodljivost preslikavanja vektorskih napada u stvarne matematičke vektore.

Odgovor na pitanje kako ublažiti pridružene vektorske napade prezentovan je u formi vodiča za odbranu od XSS napada. Ovaj vodič uključuje dvije linije odbrane: Prva linija je usmjerena na administratorsko rutinsko održavanje, a druga se odnosi na edukaciju i svijest korisnika o zaštiti podataka. Za bolju sajber otpornost prema XSS napadima zahtijeva se implementacija i sinhronizacija obje linije odbrane.

Specifičnost ovog istraživanja predstavlja i njegov interdisciplinarni istraživački tim, u kojem su, pored docenta Koraća, učestvovali i koautori: dr Boris Damjanović, docent Univerziteta ,,Unionˮ – Nikola Tesla, dr Dejan Simić, redovni profesor Fakulteta organizacionih nauka Univerziteta u Beogradu i dr Kim-Kuang Rejmond Ču, profesor sa Univerziteta  u Teksasu.

Inače, profesor Ču jedan je od najprestižnijih i najcitiranijih svjetskih naučnika u proteklih par godina, sa brojnim dodijeljenim nagradama i priznanjima od strane uglednih svjetskih univerziteta i prestižnih časopisa (https://business.utsa.edu/faculty/kim-kwang-raymond-choo/).

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12675/prof-dr-korac.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12675/prof._korac_1.png