Navigacija
Viber X logo

Radovi u Univerzitetskom gradu: Bolji uslovi za studente i zaposlene

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Da radovi na rekonstrukciji zgrada Akademije umjetnosti / Rektorata i Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, koji se izvode s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti, teku planiranom dinamikom 15. juna 2022. godine uvjerili su se ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, koji su u pratnji rektora prof. dr Radoslava Gajanina obišli gradilišta.

Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić istakla je da se rekonstrukcija objekata odvija u okviru projekta ,,Energetska efikasnost u BiHˮ, za šta su obezbijeđena kreditna sredstva Svjetske banke i grant sredstva koje je obezbijedilo Ministarstvo.

,,Obećali smo početak radova u junu i drago mi je da smo obećanje i ispunili. Prema ugovorima, očekujemo da budu gotovi za četiri mjesecaˮ, rekla je Golićeva i navela da će u sanaciju zgrade Rektorata i Akademije umjetnosti biti uloženo ukupno oko 1,3 miliona KM, a za sanaciju zgrade Filozofskog fakulteta oko 900.000 KM.

,,Čekamo još za Filozofski fakultet građevinsku dozvolu od grada Banja Luka za ugradnju lifta za lica sa invaliditetom, kako bi oni mogli bez problema da pohađaju ovaj fakultetˮ, rekla je Golićeva.

Pored utopljavanja objekta i zamjene stolarije, na zgradi Akademije i Rektorata biće izvršena i zamjena krova.

Prema njenim riječima, do sada je, zajedno sa ovim sredstvima, uloženo oko 4,2 miliona KM na Univerzitet, a na jesen se očekuju i nova ulaganja za sanaciju Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta od milion KM.

Rajčević je izrazio zadovoljstvo što je Univerzitetski grad postao gradilište, te time da su u toku brojni projekti kojima Vlada Srpske ulaže napore da se studentima i profesorima omoguće što bolji uslovi za učenje, rad i dalji napredak.

Rektor Gajanin zahvalio je resornim ministrima i Vladi Republike Srpske na uloženim naporima u poboljšanje rada Univerziteta i realizovanje projekata.

,,Jedna od najznačajnijih kapitalnih investicija jeste izgradnja zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta i Šumarskog fakulteta, a uskoro ćemo krenuti i u završetak studentskog kulturnog centra u okviru četvrtog paviljona Studentskog centra 'Nikola Tesla'. Očekujemo i da počne gradnja centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u krugu Univerzitetskog gradaˮ, rekao je Gajanin i podsjetio da su kroz projekat energetske efikasnosti ranije utopljene zgrade Prirodno-matematičkog fakulteta i zgrada ,,Dentalne klinkeˮ u krugu Univerzitetskog grada. Takođe, kroz isti projekat urađena je i sanacija zgrade Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Dekan Akademije umjetnosti prof. Dragana Purković Macan, MA kaže da je zadovoljstvo što su krenuli radovi na utopljavanju zgrade Akademije / Rektorata i još jednog objekta u Univerzitetskom gradu koji koristi Akademija.

,,Na ovaj način će se poboljšati uslovi rada nastavnika i studenata Akademije umjetnostiˮ, kazala je prof. Purković Macan.

Dekan Filozofskog fakulteta prof. dr Srđan Dušanić kaže da je kroz ovaj projekat planirana sanacija fasade i izolacije, te da će biti zamijenjen i dio stolarije i krova. Kako je najavio Dušanić, u ovoj najvećoj investiciji od osnivanja Filozofskog fakulteta biće postavljen i lift.

,,Ovo je važna investicija za sve naše studente i zaposlene, a posebno je važna za lica sa invaliditetom, koja će moći nesmetano da pristupe fakultetuˮ, naveo je Dušanić.

Nakon obilaska radova, ministri i rektor održali su sastanak kojem su, pored dekana Filozofskog fakulteta i Akademije umjetnosti, prisustvovali i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Goran Trbić, dekan Elektrotehničkog fakulteta prof. dr Zoran Đurić, prorektor za materijalne i ljudske resurse UNIBL prof. dr Dalibor Kesić, finansijski direktor Univerziteta Duško Lazić, generalni sekretar mr Đorđe Markez, pomoćnik ministra za koordinaciju projekata, razvoj i evropske integracije Miloš Jokić, te predstavnici izvođača radova.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__8_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__13_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__26_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__31_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__35_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__40_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__50_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__54_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__63_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12366/energetska_efikasnost__71_.jpg