Navigacija
Viber X logo

Monografije promovisane u Prnjavoru

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Monografije ,,Univerzitet u Banjoj Luci 1975–2020ˮ i ,,Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegoviniˮ promovisane su 16. juna 2022. godine u Prnjavoru.

Prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić naglašava da je iza Univerziteta bogata istorija pretočena u jedno kapitalno djelo objavljeno povodom 45 godina našeg univerziteta.

,,Dozvolite da vas još jednom podsjetim da je Univerzitet u Banjoj Luci osnovan 7. novembra 1975. godine. U početku, Univerzitet je činilo pet fakulteta i tri više škole, te nekoliko instituta. Danas imamo 18 članica, sa 145 studijskih programa na kojima se školuje oko 15.000 studenataˮ, kaže Kesić i naglašava da je u monografiji prikazan svaki segment razvoja Univerziteta u Banjoj Luci.

Viši stručni saradnik za odnose s javnošću Dario Stanković kaže da je Univerzitet rastao strateški i sa jasnom vizijom. 

,,U monografiji, ali i istoriji UNIBL, zapisano je da smo integrisan univerzitet i da funkcionišemo po principima Bolonjske deklaracije i zakonskih odredbi, uz poštovanje svih normativa i standarda koji se odnose na oblast visokog obrazovanjaˮ, naveo je on.

,,Univerzitet u Banjoj Luci jedan je od prvih akreditovanih univerziteta u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, što je potvrda toga da smo među prvima ispunili evropske normative i standarde u visokom obrazovanju. Univerzitet, kao obrazovnu i naučnu instituciju, čine prepoznatljivim njegovi profesori, istraživači, studenti i studijski programi sa izlaznim kompetencijama koje akademski građani stičuˮ, kazao je Stanković.

Jedan od autora obje monografije je prof. dr Ljubiša Preradović, koji kaže da je u monografiji o Univerzitetu prikazano sve ono što je obilježilo razvoj ove visokoškolske ustanove.
,,Prikazali smo sve rektore, fakultete, podorganizacione jedinice i samu Banju Lukuˮ, kaže Preradović i dodaje da je tiraž monografije 1.000 primjeraka. 
Kada je riječ o monografiji „Vjerski objekti nacionalnih manjina u Bosni i Hercegoviniˮ navodi da je primarni cilj bio dokumentovanje i valorizacija arhitektonskih karakteristika ovih objekata, a, pored toga, i opšta promocija i prezentovanje ovog značajnog fundusa vjerskih objekata kao posljedice života i djelovanja više nacionalnih manjina u Bosni i Hercegovini kroz nekoliko vijekova.
,,Kompletan tekst predstavljen je na srpskom jeziku ćiriličnim pismom i engleskom jeziku, a dijelovi teksta koji se odnose na pojedine vjerske objekte nacionalnih manjina i na jeziku nacionalne manjine kojoj vjerski objekat pripadaˮ, naveo je Preradović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12387/IMG-9158.jpg