Navigacija
Viber X logo

Bogatim programom obilježen Svjetski dan muzike

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Akademija umjetnosti i Konfucijev institut Univerziteta u Banjoj Luci organizovali su bogat program povodom obilježavanja 21. juna – Svjetskog dana muzike.

Obilježavanje je počelo u banjalučkim vrtićima, potom je nastavljeno u Tržnom centru ,,Deltaˮ. Večernji program obuhvatio je nastupe u kamernoj sali Akademije umjetnosti, zatim je muzika izvođena na centralnim gradskim ulicama, a za kraj je održan koncert na ljetnjoj sceni Akademije umjetnosti u Univerzitetskom gradu.

Među učesnicima Svjetskog dana muzike u Banjoj Luci našli su se: Kamerni orkestar Akademije umjetnosti, Kamerni hor ,,Kerubiniˮ Konfucijevog instituta, taiđi grupa i vokalni ansambl Konfucijevog instituta, Etno-grupa „Uzdarjaˮ kulturno-umjetničke sekcije Filozofskog fakulteta i bend „Balkan Ekspresˮ.

Svjetski dan muzike počeo je da se proslavlja 1982. godine, na inicijativu nekadašnjeg francuskog ministra kulture Žaka Langa, koji je obavljajući tu dužnost shvatio da se u njegovoj zemlji mnogo ljudi bavi muzikom, bilo da sviraju – amaterski ili profesionalno – neki instrument, pjevaju u horovima, samo za „svoju dušuˮ ili na ulici za prolaznike. Otkako je Ministarstvo kulture Francuske uspostavilo ovaj praznik 1982. godine, on je postao prepoznatljiv međunarodni muzički događaj koji se obilježava u preko 120 zemalja svijeta. Tog dana okupljaju se muzičari, amateri ili profesionalci, koji slave muziku i ističu širinu i raznolikost muzičkih praksi.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12404/svjetski_dan_muzike__1_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12404/svjetski_dan_muzike__4_.JPG
  • /uploads/attachment/vest/12404/IMG_3283.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12404/IMG_3322.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12404/svjetski_dan_muzike__12_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12404/svjetski_dan_muzike__17_.jpg