Navigacija
Viber X logo

Univerzitet otvorio vrata budućim studentima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dan otvorenih vrata Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) i Festival fakulteta, održani 15. aprila 2022. godine, okupili su oko 2.000 maturanata iz svih krajeva Republike Srpske.

Tokom ovih događaja, održanih u Univerzitetsko-sportskoj dvorani u krugu Univerzitetskog grada, prorektor za materijalne i ljudske resurse prof. dr Dalibor Kesić istakao je da su Dan otvorenih vrata i Festival fakulteta odlična prilika za buduće studente da dobiju sve korisne informacije o prednostima studiranja i svim kapacitetima vodećeg univerziteta u Republici Srpskoj.

,,Kod izbora fakulteta, budućim studentima vodilja treba da bude i besplatno školovanje, a to je ono što Univerzitet u Banjoj Luci nudi gotovo svim studentima koji se upisuju na prvi ciklus studijaˮ, navodi prorektor Kesić.

,,Dragi maturanti, znanje koje ćete ovdje steći pružiće vam mogućnost da radite i gradite budućnost naše Republike Srpske, imaćete priliku da na UNIBL učite od najboljih i da jednog dana postanete uspješni ljekari, pravnici, ekonomisti, pedagozi, inženjeri, filolozi, umjetnici, koji će na sve strane svijeta svojim znanjem i uspjesima širiti lijep glas o Univerzitetuˮ, kazao je prorektor i maturantima poželio da uspješno polože prijemne ispite i postanu studenti Univerziteta u Banjoj Luci.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević, koji je prisustvovao ovim događajima, naveo je da je na fakultetima Univerziteta u Banjoj Luci ove godine odobren upis 2.470 studenata na prvom ciklusu studija.

Rajčević je istakao da Ministarstvo podržava ovakve manifestacije i da želi da ohrabri maturante i buduće brucoše da upišu neki od fakulteta u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci. Takođe, iskazao je nadu da su budući studenti na jednom mjestu mogli da vide šta im to odgovara i sa aspekta njihove buduće struke i sa aspekta onoga što im može obezbijediti egzistenciju u budućnosti.

,,Sve ovo što radimo, upisna politika ove godine i naredne godine, idu u pravcu onoga što nazivamo reforma visokog obrazovanja, kako bismo mogli da pružimo budućim studentima na našim javnim univerzitetima bolje visokoškolsko obrazovanje, dakle bolji kvalitet obrazovanja i svakako da će Ministarstvo i dalje ići u tom pravcu”, rekao je Rajčević.

Predsjednik Studentskog parlamenta Univerziteta u Banjoj Luci Radovan Jalić istakao je da je ovo prilika da maturanti dobiju sve informacije o našem univerzitetu.

,,Po izlasku iz dvorane, vodiči su maturante vodili na fakultete, gdje su imali priliku da obiđu sve kapacitete, da razgovaraju sa dekanima, profesorima i asistentima, ali i sa budućim kolegama studentimaˮ, rekao je on.

On je dodao da je siguran da je Univerzitet u Banjoj Luci stub ostanka mladih ljudi u Republici Srpskoj, kao i stub razvoja i prosperiteta Republike Srpske, te da vjeruje da ćemo na ovaj način motivisati mlade da upišu Univerzitet u Banjoj Luci, a naravno poslije toga i da se zaposle i ostanu u Republici Srpskoj.

Događaju u Univerzitetsko-sportskoj dvorani prisustvovali su i dekani članica Univerziteta, te prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju prof. dr Milica Balaban, te prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Miroslav Malinović.

Inače, Dan otvorenih vrata i Festival fakulteta organizovani su u sklopu najveće studentske manifestacije – Dana studenata Univerziteta u Banjoj Luci.

Organizator Dana studenata je Studentski parlament Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Unijom studenata Republike Srpske, a uz podršku Univerziteta u Banjoj Luci i Ministarstva za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Više fotografija nalazi se u foto-galeriji koja je dostupna ovdje
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-66.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-6.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-20.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-43.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-68.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-21.jpg
  • /uploads/attachment/vest/12160/dov-27.jpg