Navigacija
Viber X logo

Univerzitet obilježio 46 godina rada i razvoja

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečana akademija povodom 46 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta u Banjoj Luci, održana je 7. novembra 2021. godine u Kulturnom centru ,,Banski dvor“ u Banjoj Luci.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin naveo je da je Univerzitet u proteklih 46 godina rastao i razvijao se, te da stručnjaci koji su obrazovani na ovoj visokoškolskoj ustanovi, svoje znanje prenose na sve strane svijeta.

„Iako je iza nas teška godina, uspjeli smo da se izborimo sa svim izazovima koji su stavljeni ispred nas, i uprkos pandemiji, očuvali smo nastavu i nastavni proces, te uspješno završili jednu i počeli sljedeću akademsku godinu, a i sve ostale obaveze vrijedno ispunjavamo“, rekao je rektor i istakao da Univerzitet, uz podršku Vlade Republike Srpske i resornih ministarstava, kreće u kapitalne investicije u Univerzitetskom gradu.

On je rekao da je pravilnom upisnom politikom ove godine upisano više studenata u odnosu na proteklu godinu, te podsjetio da nastavnici i saradnici Univerziteta u Banjoj Luci svoje radove publikuju u međunarodnim časopisima, a broj publikacija se svake godine povećava.

Ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđan Rajčević iznio je plan da se konačno uspostavi univerzitetski grad u Banjoj Luci čime bi se dobila podloga za osnivanje naučno-tehnološkog parka, prvog te vrste u Srpskoj i BiH.

Rajčević je rekao da kapitalne investicije koje Vlada Srpske ulaže u Univerzitet u Banjoj Luci imaju za cilj da Banja Luka dodatno modernizuje svoj Univerzitet i prilagodi ga evropskim i svjetskim akademskim tokovima.

„Imamo plan da ovdje kreiramo i konačno uspostavimo univerzitetski grad, sa željom da sve članice Univerziteta u Banjoj Luci budu smještene na lokaciji sadašnjeg kampusa“, rekao je Rajčević.

Student generacije Elektrotehničkog fakulteta UNIBL sa prosjekom ocjena 10,0 Bojan Derajić rekao je da zlatna značka sa likom Nikole Tesle koju je dobio za njega predstavlja jedan vid priznanja za dosadašnji rad i trud.

Tokom svečanosti u „Banskom dvoru“ rektor Gajanin je uručio i povelje i plakete pojedincima koji su svojim radom i zalaganjem doprinijeli razvoju Univerziteta. Plaketu Univerziteta su dobili: viši asistent na Arhitektonsko-građevinsko-geodetskom fakultetu Nebojša Đurić, ma, redovni profesor Akademije umjetnosti mr Mladen Miljanović i redovni profesor Pravnog fakulteta Marko Rajčević.

Povelja je dodijeljena dekanu Prirodno-matematičkog fakulteta prof. dr Goranu Trbiću, dekanu Medicinskog fakulteta prof. dr Ranku Škrbiću, ministru finansija Republike Srpske Zori Vidović, ministru poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske prof. dr Borisu Pašaliću i ministru za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske mr Srđanu Rajčeviću. Svečanoj akademiji su prisustvovale brojne zvanice iz akademske zajednice i javnog života, a u umjetničkom programu su nastupili studenti, nastavnici i saradnici Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Fotografije sa Svečane akademije možete pogledati u foto-galeriji.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11631/1238.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/971.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1109.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1131.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1134.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1138.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1143.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1151.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1155.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1057.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11631/1086.jpg