Navigacija
Viber

Univerzitet u Banjoj Luci napredovao za 102 mjesta na Vebomtriksu

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U konkurenciji 31.000 visokoobrazovnih institucija iz cijelog svijeta, Univerzitet u Banjoj Luci (UNIBL) je u najnovijem izdanju Vebometriks rang-liste univerziteta ostvario napredak za 102 mjesta.

Prema podacima iz izvještaja za juli 2021. godine, Univerzitet u Banjoj Luci trenutno se nalazi na 2547. mjestu na svjetskom nivou. Kada se govori o evropskoj poziciji, Univerzitet u Banjoj Luci je na 910. mjestu od ukupno rangiranih 5729 univerziteta. Podsjećanja radi, prije šest mjeseci Univerzitet u Banjoj Luci je bio na 2658. mjestu na ovoj rang-listi, a prije godinu dana na 3843. poziciji svjetskih univerziteta.

Kada je riječ o visokoškolskim ustanovama iz Bosne i Hercegovine, Univerzitet u Banjoj Luci se nalazi na drugom mjestu, poslije Univerziteta u Sarajevu. Na svjetskom nivou i dalje su najbolji američki univerziteti Harvard i Stanford, a slijedi ih Masačusetski tehnološki institut.

Inače, Vebometriks je svjetski priznata rang-lista univerziteta koju razvija i dva puta godišnje ažurira Sajbermetriks laboratorija Španskog nacionalnog istraživačkog savjeta. Rangiranje na Vebometriksu od januara ove godine se vrši po novoj metodologiji. Tako se analiza umjesto u dosadašnje četiri sada vrši u tri kategorije, a to su: vidljivost, otvorenost i izvrsnost.

Cilj rektorskog tima Univerziteta u Banjoj Luci, je da se  Univerzitet u Banjoj Luci zadrži među tri hiljade najboljih univerziteta u svijetu, i da kontinuirano napreduje na rang-listama koje prate kvalitet visokoškolskih ustanova. Napredak Univerziteta u Banjoj Luci na ovoj svjetski priznatoj listi zasnovan je na predanom radu svih članica Univerziteta, prvenstveno nastavnika, saradnika i studenata koji svoje naučne radove objavljuju u svjetski priznatim naučnim časopisima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11347/webometrics-unibl.jpg