Navigacija
Viber X logo

Potpisan ugovor za završetak radova na izgradnji zgrade AGGF-a i Šumarskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr  Radoslav Gajanin i direktor firme ,,Tekton’’ d.o.o. Miroslav Tešić potpisali su 2. jula 2021. godine ugovor o izvođenju radova na završetku izgradnje zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog (AGGF) i Šumarskog fakulteta.

Nakon svečanog potpisivanja u prostorijama Rektorata, rektor Gajanin je rekao da je završetak izgradnje ove zgrade jedan od prioriteta u kapitalnim investicijama koje je planirao Univerzitet.

„Uz podršku srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, odnosno Vlade Republiku Srpske, te ministra za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo mr Srđana Rajčevića i ministra finansija Zore Vidović, odredili smo prioritete u dovršetku odgovarajućih kapitalnih investicija na prostoru Univerzitetskog grada“, rekao je rektor Gajanin.

Takođe, rektor Gajanin je naglasio da će Univerzitet paralelno ići i u druge investicije koje su ranije definisane sa resornim ministrima. Riječ je o izgradnji edukativnog centra za predškolsko obrazovanje – zgrada dječijeg vrtića čija je izgradnja planirana takođe u okviru Univerzitetskog grada, te dovršetak pozorišne scene u okviru IV paviljona Studentskog centra „Nikola Tesla“.

Dekan Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta UNIBL prof. dr Saša Čvoro rekao je da je da je proces izgradnje zgrade AGGF-a i Šumarskog fakulteta počeo prije deset godina raspisivanjem idejnog arhitektonskog konkursa, na osnovu kojeg je autorski tim prvonagrađenog rješenja uradio idejni i glavni projekat.

„Izgradnja je počela 2012. i tada je urađeno oko 90% grubih građevinskih radova. Nastavak radova je uslijedio 2017. i 2018. godine u manjem obimu”, rekao je Čvoro.

On je dodao da je današnje potpisivanje ugovora rezultat nastavka aktivnosti koje su započete prije skoro dvije godine zahvaljujući podršci rektora Gajanina i uz saglasnost oba fakulteta.

„Oni su rezultirali time da je redefinisan projektni zadatak, izvršena izmjena tehničke dokumentacije, umanjene su energetske efikasnosti, ali je napravljena potpuno nova prostorna organizacija u objektu koja je podrazumijevala da se u budućem domu površine oko 7.000 metara kvadratnih smjesti nešto više od 120 nastavnika i nenastavnog osoblja oba fakulteta, 900 studenata Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i 200 studenata Šumarskog fakulteta“, rekao je Čvoro.

Dekan Šumarskog fakulteta UNIBL prof. dr  Marijana Kapović Solomun naglasila je da je ovo veliki dan za tu visokoškolsku ustanovu koja u okviru Univerziteta u Banjoj Luci postoji već 30 godina.

„Sa novom zgradom dobićemo sve neophodne uslove za formiranje laboratorija, te za bolji rad nastavnog osoblja i studenata. Time ćemo stvoriti ustanovu koja će moći da prati šumarsku privredu koja je okosnica razvoja Republike Srpske“, rekla je ona.

Konzorcijum firmi u sastavu: ,,Tekton“ d.o.o. Banja Luka, ,,Građenje Đurić“ d.o.o. Banja Luka, ,,Elektroobnova“ d.o.o. Banja Luka i ,,Delta MD“ d.o.o. Banja Luka izabran je kao najpovoljniji ponuđač na tenderu za završetak radova na izgradnji zgrade Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog i Šumarskog fakulteta. Vrijednost radova iznosi 6.037.200 KM sa PDV-om, a rok za završetak radova je 270 dana, računajući od dana uvođenja izvođača u posao.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11282/IMG_5539.JPG