Navigacija
Viber X logo

Medicinski fakultet UNIBL svijetla tačka domaće nauke

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je 10. juna 2021. godine da je Medicinski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci (UNIBL) pravi primjer i svijetla tačka domaće nauke i visokog obrazovanja.

„Ministarstvo će i dalje podržavati projekte koji dolaze i sa ovog fakulteta, a vidjeli smo da je sva naša finansijska logistička podrška koju smo pružali prethodnih nekoliko godina urodila plodom. Ostaćemo posvećeni podršci koju smo do sada pružali“, rekao je Rajčević nakon posjete Medicinskom fakultetu.

Rajčević je rekao da je sa rektorom Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslavom Gajaninom i dekanom Medicinskog fakulteta  prof. dr Rankom Škrbićem, posjetio laboratorije koje su tu locirane, te da je razgovarao sa mladim istraživačima kojima su stvoreni svi uslovi za obavljanje osnovne djelatnosti - nauke i istraživanja.

„Drago mi je što će rezultat svih tih istraživanja biti mnoštvo radova koji će biti objavljeni u referentnim domaćim i inostranim stručnim časopisima. Odavde idu pozitivne priče i to je pravac kojim se mi kao društvo i kao resor visokog obrazovanja i nauke trebamo kretati“, naglasio je Rajčević.
Dekan Medicinskog fakulteta UNIBL prof. dr Ranko Škrbić rekao je da je cilj ove posjete bio upoznavanje ministra o radu Centru za biomedicinska istraživanja, koji je otvoren prije nekog vremena, a u kojem impozantan broj mladih ljudi - istraživača radi na opremi posljednje generacije.

„Predstavili smo dio rezultata projekata koji su dijelom finansirani od ovog ministarstva. Na licu mjesta je pružena prilika da se vidi šta i kako radimo, a ujedno je predstavljen i potencijal mladih koji će predstavljati budućnost ne samo ovog fakulteta, za koje će se čuti i izvan granica’’, naveo je Škrbić, prenijeli su mediji.

Rektor Gajanin naveo je da Medicinski fakultet UNIBL, uspješno izvodi nastavu i edukuje buduće zdravstvene radnike, kao i da je vidljivo da se u ovoj ustanovi mogu sprovoditi istraživanja na svjetskom nivou.

„Što se tiče Medicinskog fakulteta, broj naučnih publikacija objavljenih u referentnim međunarodnim časopisima je na visokom nivou po pitanju kvaliteta, ali i kvantiteta, a to je moguće zato što je ovaj fakultet u protekle tri-četiri godine investirao u kadar, opremu i u prostor“, naveo je Gajanin i istkao da je ovaj fakultet konkurentan za međunarodne projekte i može da bude dio svjetskih konzorcijuma u istraživanju.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11224/RAJCEVIC11-1-1536x1033.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11224/RAJCEVIC-1500x1000.jpg