Navigacija
Viber X logo

Predsjednik Vlade Crne Gore održao predavanje na Fakultetu političkih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, održao je 25. maja 2021. godine na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci, predavanje na temu ,,Etika i politika’’.

Krivokapić je  ukazao je na zabrinjavajuće odsustvo etike iz politike, ali je uvjeren da kreće novo vrijeme u kojem će kroz etiku doći do preporoda društva.

Krivokapić smatra da se na ovim prostorima nisu dovoljno razumjeli određeni istorijski trenuci, te da se prema njima odnosilo prema stavu najčešće jednog čovjeka.

On je naglasio da politika koja se vodi treba da bude etična, ali i da obezbijedi dovoljan kvalitet znanja, da bi kroz njega bio obezbijeđen prosperitet u svim oblastima.

,,Sve možete da izgubite, ali ono što vam niko ne može uzeti je znanje. Jedino je znanje moć“, rekao je Krivokapić.

On je naveo da ne može da shvati takav raskorak između politike i etike, a moraju da budu zajedno kao što je to nekada bilo karakteristično, ne samo za antičku filozofiju, nego za sve sisteme. 

Crnogorski premijer je ukazao da je današnja realpolitika zastrašujuće distancirana od etike. 

,,Za to nisu krivi ni epoha, ni razvoj društva, već svi mi, odnosno naše prihvatanje realpolitike, koja bi trebalo da ima utemeljenu etiku“, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, političari treba da vode računa o građanima i njihovim interesima, posebno o interesima mladih, bez kojih nema budućnosti.

Govoreći o situaciji u Crnoj Gori, Krivokapić je naglasio da se tu nije dogodila politika, nego narod.
Krivokapić je naveo da je političarima u Crnoj Gori poslao poruku jedinstva na ostvarenju šest ciljeva koji mogu dati šansu za napredak - da Crna Gora bude građanska država, čime će biti i demokratska, zatim zalaganje za njen proevropski put, uspostavljanje socijalne pravde, ekonomski i razvoj digitalnog društva i borba protiv kriminala i korupcije.

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, kaže je ovo bilo kvalitetno predavanje, puno iskustava političara koji je i univerzitetski profesor. 

,,Akademsku zajednicu Republike Srpske i Crne Gore u narednom periodu očekuje jačanje saradnje. Imamo određene vidove saradnje sa Univerzitetom Crne Gore, ali iz govora premijera Krivokapića, smo shvatili da će to biti mnogo intenzivnija saradnja, gotovo na svim poljima¬”, kazao je rektor Gajanin.

,,Očekujemo zajedničke nastupe u projektnim aplikacijama prema međunarodnim fondovima, prije svega fondovima Evropske unije, kao i fondovima koji finansiraju projekte prekogranične saradnje sa Crnom Gorom”, kazao je rektor, te iskazao nadu da će u narednom periodu biti povećanja razmjena nastavnika, saradnika i studenata sa visokoškolskim ustanovama iz Crne Gore.

Dekan Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranka Perić Romić kaže da je bila čast ugostiti predsjednika Vlade Crne Gore, te da je za predavanje vladalo veliko interesovanje. 

,,Na Fakultetu političkih nauka se izučavaju etika i sociologija morala, tako da je ovo predavanje samo po sebi veoma zanimljivo”, navela je ona.  

Kako je istakla, jedna od značajnih poruka koju je Krivokapić poslao studentima u toku predavanja je upravo ta da politika treba da bude odgovorna prema građanima, te da političari treba da rade u interes naroda.

,,Poseban akcenat je stavljen na to da je obrazovanje ono što se uvijek isplati i da u njega uvijek treba ulagati”, kazala je prof. dr Ranka Perić Romić.

Na kraju, predavanja rektor Gajanin je predsjedniku crnogorske Vlade uručio monografiju ,,Univerzitet u Banjoj Luci 1975-2020.”.

Inače, događaj je okupio brojne studente i profesore Univerziteta u Banjoj Luci, a među prisutnim bio je i prorektor za ljudske i materijalne resurse prof. dr Dalibor Kesić.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/11166/zk1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/zk2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/zk3.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/zk4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/IMG_3400.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/IMG_3401.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/unnamed.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/unnamed__1_.jpg
  • /uploads/attachment/vest/11166/IMG_3407.JPG
  • /uploads/attachment/vest/11166/IMG_3420.JPG