Navigacija
Viber X logo

Saradnja sa Univerzitetom u Tovsonu i Estonskim preduzetničkim univerzitetom primijenjenih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci, Univerziteta u Tovsonu (Merilend, SAD) i Estonskog preduzetničkog univerziteta primijenjenih nauka, na onlajn sastanku održanom 15. januara 2021. godine, dogovorili su potpisivanje sporazuma o saradnji.

Saradnja  dogovorena na sastanku, koji je organizovan posredstvom i na inicijativu ambasadora BiH u Sjedinjenim Američkim Državama Bojana Vujića, uključila bi, između ostalog, aktivnosti u oblasti preduzetništva, koje bi se u početku organizovale u vidu zajedničkih onlajn seminara na kojima bi učestvovala sva tri univerziteta.

Tokom sastanka, predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci izrazili su velika očekivanja u pogledu dogovorene saradnje i konkretne rezultate na polju razmjene studenata i profesora.

Inače, ovom sastanku prethodio je uvodni sastanak održan početkom ove godine između rektora Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslava Gajanina i rektora Univerziteta u Tovsonu  prof. dr Kim Šacl na kojem je dogovorena saradnja između ova dva univerziteta, kao i redoslijed aktivnosti na tom polju. Tom prilikom je zaključeno da će gotovo jednak broj studenata koji pohađaju ove dvije visokoškolske ustanove i podudarnost studijskih programa dodatno olakšati saradnju i razmjenu studenata i profesora.

Podsjetimo, Univerzitet u Tovsonu osnovan je 1866. godine i jedan je od 100 najboljih javnih univerziteta u Sjedinjenim Američkim Državama. Jedna od ključnih vrijednosti koje ovaj univerzitet njeguje i koje ga izdvajaju od ostalih jeste posvećenost kreiranju multikulturalnog kampusa, inkluzije studenata, kao i međusobnog poštovanja i uvažavanja.

Na onlajn sastanku  15. januara učestvovali su brojni predstavnici sva tri univerziteta.

U ime Univerziteta u Tovsonu sastanku su prisustvovali prof. dr Daraius Irani, zamjenik predsjednika Odjeljenja za strateška partnerstva i primijenjeni istraživački rad, prof. dr Dejvid Venko, dekan Džes i Mildred Fišer koledža nauke i matematike, prof. dr Šoreh Kajnama, dekan Koledža za biznis i ekonomiju, Megi Ric, prorektor za akademska pitanja, Petrik Mekon, izvršni direktor preduzetništva, Dejvid Kros, pomoćnik direktora za ostvarenje poduhvata, Ken Espinoza, koordinator za ostvarenje poduhvata.

Estonski preduzetnički univerzitet primijenjenih nauka predstavljali su prof. dr Li Heb, prorektor za akademska pitanja i Mari Telman, rukovodilac za međunarodnu saradnju. 

Sastanku su u ime Univerziteta u Banjoj Luci prisustvovali prof. dr Biljana Antunović, prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta i prof. dr Dalibor Kesić, prorektor za materijalne i ljudske resurse.

Sastanku su prisustvovali i ambasador Bojan Vujić, prof. dr Linda Sing sa Univerziteta u Tovsonu, te Tomas Bejard, savjetnik za međunarodnu saradnju na Univerzitetu u Tovsonu, koji je i jedan od inicijatora saradnje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10782/unibl-saradnja_sa_univerzitetima.jpg