Navigacija
Viber X logo

Predstavnici Konfucijevog instituta na onlajn stručnom skupu sinologa

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Predstavnici Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci (KI UNIBL), učestvovali su 7. decembra 2020. godine na onlajn stručnom skupu sinologa čija je tema bila ,,Kina i svijet - jezik, kultura, politika te metode podučavanja kineskog jezika”.

Direktor Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjoj Luci Ljiljana Stević govorila je na temu „Uloga kulture u kineskoj javnoj diplomatiji“.

Govorila o kulturnoj diplomatiji, te akademskoj i kulturnoj razmjeni, kao i iskustvima Konfucijevog instituta kao mehanizma javne diplomatije u ovom procesu. Stevićeva je naglasila da se kineska percepcija „meke moći“ zasniva na privlačnosti njene kulture kao mogućnost jedne države da prenese svoju kulturu na međunarodnom nivou i tako dovede do razumijevanja, simpatija i prihvatanja kulturnih vrijednosti. 

Profesor kineskog jezika na Konfucijevom institutu Univerziteta u Banjoj Luci Anja Mudrenović predstavila je lična iskustva u radu, kao i nedostatke različitih metoda izučavanja kineskog jezika.
Po njenim riječima, veliki je izazov organizovati predavanja za polaznike kurseva različitog uzrasta i interesovanja za izučavanje kineskog jezika. Govorila je i o predanostima svakodnevne komunikacije sa izvornim govornicima, kao izazovima u izučavanju kineskog jezika u doba pandemije.

Na kraju skupa učesnici su naglasili važnost izučavanja kineskog jezika u razumijevanju uloge Kine u savremenim tokovima. Kako su naveli, primjetan je rast broja profesora kineskog jezika, a što u budućnosti daje nadu za održiv i kvalitetan način njegovog izučavanja. Bila je ovo prilika i da se govori o ličnim iskustvima, kao i o zapošljavanju sinologa, ali i o karakteristikama kineske diplomatije i istoriji srpsko-kineskih odnosa. 

Pored predstavnika Univerziteta u Banjoj Luci, na ovom događaju su učestvovali i direktor Filološke gimnazije Dragana Ćećez, doktorand na Filološkom fakultetu Univerziteta u Beogradu Dragana Bajić, predstavnik Ambasade NR Kine u Srbiji Milena Nikolić, profesor kineskog jezika na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu Nataša Pešić, profesori u Filološkoj gimnaziji u Beogradu Selena Pjević i Tatjana Šuković, kao i profesori iz Karlovačke gimnazije Ljubica Čudanov i Marijana Marković.

Stručni skup sinologa je održan po drugi put, i to u organizaciji Filološke gimnazije i Konfucijevog instituta u Beogradu.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10679/strucni_skup_08122020_online.png