Navigacija
Viber X logo

Održan pomen i položeni vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U okviru obilježavanja 45 godina uspješnog rada i razvoja Univerziteta, 6. novembra 2020. godine održan je pomen i položeni su vijenci na Spomen-ploču poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci koji su, kao pripadnici Vojske Republike Srpske, položili svoje živote u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu.

„Ukupno 87 radnika i studenata Univerziteta dalo je život za slobodu Republike i svih nas. Hvala im što su bili na braniku otadžbine u najtežim trenucima. Naša je trajna obaveza da ih se sjećamo i da nikada ne dozvolimo da se njihova imena i hrabrost zaborave, jer zahvaljujući njima, danas imamo jaku i stabilnu Republiku Srpsku i Univerzitet’’­­­­­­­­, kazao je rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin, tokom pomena na platou između Pravnog i Mašinskog fakulteta gdje je smještena Spomen-ploča.

„Moram da poručim da je Univerzitet u Banjoj Luci pokrenuo aktivnosti na izgradnji spomen obilježja u čast poginulim studentima i radnicima Univerziteta u Banjoj Luci, a koji će se nalaziti u Univerzitetskom gradu”, kazao je rektor.

Ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske Srđan Rajčević izjavio je da studenti i profesori Univerziteta u Banjoj Luci koji su položili svoje živote na oltar otadžbine ne smiju nikada biti zaboravljeni.

Rajčević je rekao da imena poginulih moraju biti zabilježena ne samo na spomen-ploči, nego i u srcima svih.

„Oni su dali sve što su imali za Republiku Srpsku i zato će se Vlada truditi da zemlja za koju su se borili bude još bolja", rekao je Rajčević.

Predsjednik Boračke organizacije Republike Srpske Milomir Savčić naveo je da mobilisanje mladosti za odbranu zemlje govori o ozbiljnosti situacije u kojoj se nalazila država i nacija, te da je srpski narod kroz istoriju imao više ovako teških situacija koje ne smiju da budu zaboravljene.

Zora Vuković iz Banja Luke, majka poginulog borca Borisa Vukovića, koje je bio student Elektrotehničkog fakulteta UNIBL, rekla je da vrijeme ne liječi rane, ali da život ne može stati.

„Iza Borisa je ostala kćerkica, koja nije bila rođena kada je on poginuo. Tu sam da pomognem da se ona izvede na pravi put i to me drži u životu”, dodala je ona.

Podsjećamo, od početka ratnih dejstava određen broj studenata, radnika i nastavnog osoblja Univerziteta u Banjoj Luci nalazio se u jedinicama Vojske Republike Srpske. U drugoj polovini 1994, kada je proglašeno ratno stanje na dijelu teritorije Republike Srpske, izvršena je mobilizacija svih studenata vojnih obveznika i dijela nastavnog osoblja Univerziteta u Banjoj Luci. Naredbom Glavnog štaba Vojske Republike Srpske formirana je Studentska brigada, koja se sa oko 2.500 pripadnika u jesen 1994. nalazila na prvim linijama ratišta u odbrani Republike Srpske, djelujući prema Bihaću. 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/10584/pomen-i-polaganje-vijenaca-unibl-2020-02.jpg