Navigacija
Viber X logo

Održana mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Mala konferencija nagrađenih autora radova i učesnika u projektima, održana je 11. novembra 2019. godine u prostorijama Rektorata Unverziteta u Banjoj Luci. 

Prorektor za naučnoistraživački rad i razvoj Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Goran Latinović izjavio je da je ove godine 51 nastavnik i saradnik sa 12 fakulteta novčano nagrađen za objavljivanje radova u prestižnim naučnim časopisima, te da je ukupni novčani fond iznosio 70.000 KM ili 20.000 KM više nego prošle godine.

Latinović je naveo da je Univerzitet prošle godine započeo praksu da finansijski nagrađuje nastavnike i saradnike koji su postigli jako zapažene rezultate u naučnoistraživačkom radu na međunarodnom planu, podsjetivši da su lani nagrađena 33 nastavnika i saradnika sa 10 fakulteta. On je istakao da je ove godine povećanjem sredstva omogućeno dodatno stimulisanje ljudi da objavljuju radove u prestižnim naučnim časopisima i da učestvuju u značajnim međunarodnim projektima.

,,Nadam se da ćemo iduće godine imati i više sredstava na raspolaganju i više onih koji su dobili tu nagradu’’, rekao je prorektor  Latinović i pojasnio da pojedinačni iznos nagrade zavisi od značaja časopisa u kojem je naučni rad objavljen, a da, kad je riječ o naučnim projektima, koordinatori dobijaju dvostruko više nego učesnici.

Vanredni profesor na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci, dr Dimitrije Marković, koji je prvi na listi nagrađenih autora za objavljen naučni rad u indeksiranom naučnom časopisu, izrazio je zadovoljstvo što je ove godine veći broj nagrađenih, kao i da su ove godine radovi objavljeni u znatno uglednijim časopisima nego lani.

Marković kaže da je njegov nagrađeni rad iz oblasti poljoprivrednih nauka i da je model biljka bio kukuruz.

,,Poenta je bila da biljke koje se dodiruju mijenjaju svoj fiziološki profil, odnosno emituju određene volativne organske supstance koje upozoravaju susjedne biljke koje nisu nikako došle u mehanički kontakt, ali su indukovale rezistentnost’’, rekao je  dr Marković.

Nagrađeni su i nastavnici za uspješno rukovođenje ili učešće u međunarodnom naučnoistraživačkom projektu. Jedan od njih je i vanredni profesor na Elektrotehničkom fakultetu u Banjoj Luci, dr Vladimir Risojević, koji je naveo da Univerzitet podstiče i interancionalizuje naučnoistraživačkog rada.

Učesnicima ove konferencije obratio se i rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Radoslav Gajanin.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9472/IMG_1370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9472/IMG_1360.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9472/IMG_1373.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9472/IMG_1365.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9472/IMG_1355.JPG