Navigacija
Viber X logo

Sastanak rektora i ambasadora Poljske: Razgovarano o osnivanju lektorata poljskog jezika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Radoslav Gajanin i ambasador Republike Poljske u Bosni i Hercegovini Jaroslav Lindenberg, razgovarali su 15. oktobra 2019. godine o mogućem osnivanju lektorata poljskog jezika na Univerzitetu u Banjoj Luci.

Rektor Gajanin je iskazao zainteresovanost za otvaranje lektorata poljskog jezika na Filološkom fakultetu, jer bi, kako kaže, naš Univerzitet na taj način postao mjesto gdje bi bio otvoren jedan od prvih lektorata za ovaj jezik u Bosni i Hercegovini. Kako je naveo rektor, ukoliko postoji interes među studentima, postoji i mogućnost da se poljski jezik izučava kao izborni jezik na Filološkom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Poljski ambasador je naveo da trenutno u Bosni i Hercegovini ne postoji lektorat za poljski jezik i naglasio da bi, ukoliko postoji interes, lektorat mogao početi sa radom već od sljedeće akademske godine. On je naveo i to da se sve aktivnosti vezane za osnivanje lektorata obavljaju preko Nacionalne agencije za akademsku razmjenu (NAVA).

Ambasador Lindenberg je iskazao spremnost za proširenje saradnje na svim poljima. On navodi i to da je Poljska iskren prijatelj na kojeg Univerzitet, Banja Luka i Republika Srpska mogu računati. Po njegovim riječima, Banja Luka i Srpska su važni za Poljsku jer upravo ovdje živi poljska nacionalna manjina.

Na sastanku je konstatovano i to da Univerzitet u Banjoj Luci već ima dobru saradnju sa univerzitetima u Poljskoj. Kako je navedeno, riječ je o saradnji sa pet visokoškolskih ustanova, a saradnja se ogleda u razmjeni nastavnika, saradnika i studenata, ali i zajedničkog učešća na međunarodnim konferencijama.  Posebno je istaknuta saradnja Akademije umjetnosti, Filološkog fakulteta, Medicinskog fakulteta i Filološkog fakulteta UNIBL sa visokoškolskim ustanovama iz Poljske. 

Sastanku su prisustvovali i prorektor za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Biljana Antunović i prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj prof. dr Goran Latinović.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9376/IMG_0506.JPG
  • /uploads/attachment/vest/9376/IMG_20191015_155448_1.jpg