Navigacija
Viber X logo

Ekonomski i Pravni fakultet sarađuju sa Narodnom bankom Srbije

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Dekani Ekonomskog i Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić i prof. dr Željko Mirjanić i guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković, potpisali su 8. oktobra u Beogradu memorandume o poslovnoj saradnji.

,,Cilj saradnje jeste stvaranje podsticajnog ambijenta koji će omogućiti najboljim studentima da stečena znanja primene u praksi’’, navodi se u saopštenju objavljenom na internetskoj stranici Narodne banke Srbije.

Kako se navodi u saopštenju, memorandumima o poslovnoj saradnji predviđena je saradnja u formiranju programa studentskih praksi, praćenju rada studenata i formiranju programa zapošljavanja u skladu s mogućnostima i poslovnim aktivnostima Narodne banke Srbije, formiranju mentorskih programa za studente, organizovanju gostujućih predavanja predstavnika Narodne banke Srbije na fakultetima, i drugi oblici saradnje sa studentima i studentskim organizacijama.

Prilikom potpisivanja memoranduma, guverner Jorgovanka Tabaković istakla je da kontinuitet dobrih rezultata Narodne banke Srbije zavisi i od znanja i kvaliteta studenata fakulteta potpisnica memoranduma i zato će svi fakulteti u centralnoj banci imati pouzdanog i iskrenog partnera. 

Podsjetila je prisutne i na to da je u protekle tri godine Narodna banka Srbije realizovala više od 100 različitih aktivnosti s fakultetima – gostujuća predavanja zaposlenih u Narodnoj banci Srbije na fakultetima, organizovane posjete studenata banci, učestvovanje predstavnika banke na stručnim konferencijama koje su organizovali fakulteti ili studenti, takmičenje studenata u društvenoj igri „Monetura”, itd. Pored toga, u protekle tri godine više od 120 studenata obavljalo je stručnu praksu u Narodnoj banci Srbije.

Dekani su zahvalili guverneru i Narodnoj banci Srbije na prilici da budu dio projekta kojim se dodatno unapređuje obrazovni proces na fakultetima, ocjenjujući da na tom planu s centralnom bankom dijele zajedničke interese i vrijednosti. Oni su naglasili da saradnja s Narodnom bankom Srbije predstavlja priliku da se studenti uz stečena teorijska znanja profilišu kao tražena radna snaga.

Inače, pored dva fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, memorandumi su potpisani i sa predstavnicima još devet fakulteta iz Srbije i četiri fakulteta iz Republike Srpske u oblasti ekonomskih, pravnih i organizacionih nauka.
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9356/20191008_01.jpg