Navigacija
Viber X logo

Olivera Slijepčević desetkama obara rekorde na Pravnom fakultetu

Univerzitet u Banjoj LuciOpštePriče za primjer

Zakoračivši na Pravni fakultet Univerziteta u Banjoj Luci prije tri godine, Olivera Slijepčević nije ni slutila da će postati najbolji student, a na trnovitom putu do diplome pravnika do sada je sakupila 17 desetki i jednu devetku, koja ne umanjuje njen uspjeh.

Uz mnogo rada i truda postigla je prosjek ocjena 9,94 i ukoliko do kraja studija nastavi tim tempom, sa trona će srušiti kolegu Duška Glodića koji je diplomirao 2004. godine i sa prosjekom ocjena 9,87 važio za najboljeg studenta u istoriji Pravnog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Sa pravnim terminima i literaturom susrela se još u ranom djetinjstvu, s obzirom na to da su joj i roditelji pravnici. Sagledavši mogućnosti koje pružaju sve visokoškolske ustanove u Srpskoj, odlučila je da se upusti u trku za indeks na pravu, što se, kaže, ispostavilo kao veoma dobra odluka.

''Šanse za sticanje znanja i vještina na ovom fakultetu su velike, mnogo je mogućnosti, različitih oblasti i sigurna sam da svako može pronaći nešto za sebe. Ono u čemu se ja pronalazim je građansko pravo, segment koji ima najviše dodira sa životom'', ispričala je za ''Glas Srpske'' ova studentkinja treće godine prava.

Osim teorijskih znanja, dodaje, Pravni fakultet ima veoma dobro organizovanu praksu, kroz razne radionice, klinike i simulacije suđenja.

Vremena, ističe Olivera, ima za sve ako se čovjek dobro organizuje, jer organizacija je, dodaje, pola urađenog posla.

''Nijedan segment života nisam zapostavila da bih postigla dobre rezultate na fakultetu. Imam vremena za sve što volim, druženje sa prijateljima, momka, putovanja, šetnje sa psom, sve ono što me opušta i čini srećnom'', ispričala je ova buduća pravnica.

Voli da putuje i nedavno se s pregršću uspomena vratila iz Pariza, a kada i ovu godinu studija privede kraju, uputiće se ka Budimpešti i Amsterdamu. Tajni recept za zavidan rezultat nema, ali su upornost, istrajnost i redovno učenje njen as u rukavu.

''Materija je zaista teška i kada uzmete u ruke knjigu koja ima više od 2.000 strana, to izgleda pomalo zastrašujuće. Međutim, redovni odlasci na predavanja, konsultacije i učenje sa razumijevanjem dovoljni su za savladavanje obimnog gradiva'', rekla je Olivera koja školovanje ne namjerava završiti kada uzme diplomu u ruke.

Iako je na evidenciji Zavoda za zapošljavanje najviše diplomiranih ekonomista i pravnika, Oliveru to ne sputava u namjeri da jednog dana bude advokat ili sudija. Smatra da za svakoga ko teži uspjehu postoji mjesto pod ovim nebeskim svodom. Do sada joj je najteže bilo krivično pravo i to je jedini predmet iz kojeg joj se “omakla” devetka. Skromna i nasmijana, Olivera kaže da su joj najveća podrška roditelji, te da uzore pronalazi među svojim profesorima koji su i ugledne sudije. Fascinira je pravni sistem Engleske koji se mnogo razlikuje od našeg, samim tim jer nema ustav i jer su običajne norme iznad zakona.

Stipendija

Olivera Slijepčević je i stipendista Fonda “Dr Milan Jelić”, a bila je jedini učesnik Osmog foruma stipendista tog fonda kao student prvog ciklusa studija sa Pravnog fakulteta.

''Taj vid podrške mi veoma znači i tu ne mislim samo na novčanu pomoć koja je dobrodošla svakom studentu, već na činjenicu što se trud i rad prepoznaju i visoko vrednuju'', rekla je Slijepčevićeva.

(GLAS SRPSKE/UNIBL)

 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8935/olivera_slijep%C4%8Devi%C4%87.jpg