Navigacija
Viber X logo

Konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu okupila 500 učesnika

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Međunarodna konferencija o medicinskom i biološkom inženjeringu - CMBEBIH 2019 koja je okupila oko 500 učesnika iz 45 zemalja svijeta, svečano je otvorena 16. maja 2019. godine u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci.

Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, izjavio je da je medicinski i biomedicinski inženjering nova oblast od koje će u budućnosti zavisiti uspjeh ukupne medicine, te da je zbog toga važno što je i u Republici Srpskoj i BiH prepoznat značaj te djelatnosti.

Dodik je naglasio da je cilj Međunarodne konferencije o medicinskom i biomedicinskom inženjerstvu, upravo da afirmiše te vrijednosti. 

"Ovo je veliki događaj za ovaj grad, Republiku Srpsku i BiH", rekao je Dodik, nakon što je svečano otvorio ovu Konferenciju u organizaciji Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Društva za medicinski i biološki inženjering BiH. 

Dodik je pohvalio organizatore koji su uspjeli da animiraju najeminentnije stručnjake iz ove oblasti za učešće u konferenciji - oko 500 učesnika iz 45 zemalja. 

U obraćanju učesnicima Konferencije Alen Šeranić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske kazao je da je danas je uloga biomedicinskog inženjeringa široko rasprostranjena. 

''Primjena medicinskih sredstava doprinosi postizanju najviših zdravstvenih standarda u liječenju pacijenata. Jasno je da bez medicinskih uređaja, uobičajene medicinske procedure poput liječenja uganuća gležnja, dijagnostifikovanja HIV/AIDS-a, ugradnja umjetnog kuka ili bilo koja druga hirurška intervencija ne bi bila moguća'', poručio je ministar Šeranić. 

On je podsjetio da će novi propisi o medicinskim i in vitro dijagnostičkim medicinskim sredstvima koji su usvojeni od strane Evropske komisije 2017. godine pomoći da se osigura da su sva medicinska sredstva od srčanih zalisaka, flastera do umjetnih kukova bezbjedna i efikasna. 

''Ovi propisi će takođe unaprijediti kvalitet, bezbjednost i pouzdanost medicinskih sredstava, poboljšati transparentnost i informisanost pacijenata i povećati nadzor nad tržištem'', poručio je ministar Šeranić i dodao da izazovi Republike Srpske na polju primjene medicinskih uređaja i medicinskih tehnologija u direktnoj su vezi sa ukupnim jačanjem kapaciteta zdravstvenog sistema.
„Šire posmatrano, regulacija sfere medicinskih uređaja nije izolovan proces već treba da bude u koordinaciji sa regulativom ostalih medicinskih proizvoda kao što su lijekovi i vakcine, kao i dio sveobuhvatnije politike Vlade Republike Srpske.  Nadamo se da će i ova Konferencija doprinijeti tom cilju“, poručio je ministar Šeranić. 

Na skupu se obratio i Srđan Rajčević, ministar za naučno-tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Ministar Rajčević kaže da Republika Srpska može ostvariti značajne koristi od biomedicinskih istraživanja i inovacija posvećenih unapređenju funkcionalnosti postojećih medicinskih uređaja i tehnologija.

''Po pravilu, biomedicinski inženjering, pored znanja iz oblasti medicine, zahtijeva vještine različitih  dodatnih disciplina kao što su elektro i mehanički inženjering, znanje o novim materijalima i dr. Širok dijapazon potrebnih znanja i vještina u oblasti biomedicine posjeduje potencijal za unapređenje interdisciplinarnosti i multidisciplinarnosti istraživanja u našoj naučnoistraživačkoj zajednici'', rekao je Rajčević.

Ističući značaj konferencije jer pruža mogućnost razmjene znanja i iskustava učesnika koju ne treba potcijeniti, Rajčević je naglasio da je od formiranja nove Vlade Republike Srpske, uveden set mjera usmjerenih na osnaživanje saradnje između akademske i poslovne zajednice, a namjera je da se to radi i u budućnosti.

''Za uspješnu realizaciju sadašnjih i budućih mjera i projekata, potrebna je saradnja svih nas. Ministarstvo koje predstavaljam će, u skladu sa svojim mogućnostima, podržati samoodržive ideje i projekte koje ova Konferencija potencijalno generiše'', rekao je Rajčević.

Dodao je da se biomedicinski inženjering sastoji iz različitih podoblasti kao što su medicinski inženjering, klinički inženjering itd. a koje često zahtijevaju univerzitetsko obrazovanje.

''Ovo predstavlja odličnu priliku za visokoobrazovne institucije u Republici Srpskoj, ukoliko uspješno unaprijede postojeće i uvedu nove, konkurentne studijske programe u oblasti biomedicinskog inženjeringa'', rekao je Rajčević.

Značajan napredak 

Biljana Čamur Veselinović, sekretar Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara u tehničkom mandate, rekla je da je BiH započela novu eru u razvoju medicinskog i biološkog inženjeringa još 2015. godine, kada je održana prva ovakva Konferencija i da je od tada do danas ostvaren značajan napredak na međunarodnom planu i povezivanju naučnih institucija iz BiH sa onima širom svijeta.

"O tome najbolje govori činjenica da ovoj konferenciji prisustvuje više od 500 naučnika iz 45 zemalja, kao i da je Predsjedništvo BiH podržalo ovaj događaj i da ga je predsjedavajući otvorio", zaključila je Veselinovićeva. 

Ona je rekla da naučnici iz BiH imaju mogućnosti da se povezuju sa naučnicima širom svijeta i da rade na zajedničkim projektima od kojih će svi imati koristi. 

Veselinovićeva je najavila da će na konferenciji biti predstavljena inicijativa Crne Gore o uspostavljanju Međunarodnog instituta za održive tehnologije u jugoistočnoj Evropi, koju je podržala i BiH i još deset zemlja. 

Almir Badnjević, predsjednik Društva za medicinski i biološki inženjering u BiH rekao je da će Konferencija omogućiti da se u naredna tri dana čuje sedam eminentnih stručnjaka iz svih oblasti koje su dio medicinskog i biološkog inženjeringa. 

On je naveo da će tokom tri dana biti predstavljeno 116 radova, te održane dvije radionice i forum. 
Prema njegovim riječima ovaj događaj pokazuje da BiH ima kapacitete, partnere i zna gdje su fondovi, ali i da treba više ulagati u nauku. 

Dobra prilika za razgovor o budućim projektima

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da je Konferencija dobra prilika za razgovor stručnjaka o budućim projektima, da bi ih što više doveli u Republiku Srpsku i BiH i njene centre za istraživanje, "jer se samo tako može uhvatiti korak sa svijetom". 

"Samo tako možemo iskoristiti prednosti koje imamo kao društvo koje je prepoznalo potrebu razvoja i ulaganja u medicinski i biomedicinski inženjering", naveo je dekan  Škrbić. 

Ceremoniji otvaranja prisustovali su i prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, prof. dr Luka Kecman, prorektor za ljudske i materijalne resurse i prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj Univerziteta i drugi.

Prvi internacionalni kongres studenata medicine

U okviru Treće međunarodne konferencije o medicinskom i biomedicinskom inženjeringu održava se i Prvi internacionalni kongres studenata medicine.

Snimak otvaranja Konferencije možete pogledati ovdje

Izvor fotografija: CMBEBIH
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih-glavna_slika.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/cmmbih.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih7.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih55.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih57.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih4.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih5.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8911/konferencija-cmbebih56.jpg