Navigacija
Viber X logo

Deset godina Rudarskog fakulteta

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom, 13. maja 2019. godine obilježeno je deset godina uspješnog rada Rudarskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, a najboljim diplomcima uručene su zlatne značke, dok su pojedincima i institucijama koji su doprinijeli razvoju ove visokoškolske ustanove uručene plakete i povelje.

Prof. dr Vladimir Malbašić, dekan Rudarskog fakulteta u Prijedoru, na svečanosti održanoj u prijedrom kinu ''Kozara'', podsjetio je na istorijat ove ustanove i najavio planove, među kojima su najvažniji internacionalizacija i razvoj međunarodne mobilnosti studenata i nastavnika. 

Malbašić je naveo izazove sa kojima se ovaj fakultet susreće, ističući da je na prvom mjestu činjenica da srednje škole ne obrazuju rudarsko-geološke tehničare. 

"Takvih je u posljednje 24 godine u Republici Srpskoj samo tri generacije. Tu su i neriješeni imovinsko-pravni odnosi objekta u kojem radimo, kao i nedostatak sistemskog rješenja za smještaj i ishranu studenata, budući da sada imamo samo prelazno rješenje", rekao je Malbašić. 

On je naglasio da se nakon dužeg niza godina konačno došlo do zakonskih izmjena kojima je i ustanovama, poput ove omogućeno učešće na tržištu kada je u pitanju izrada projektne dokumentacije, te da ovaj fakultet u skorije vrijeme očekuje licence za tu djelatnost. 

Na ovom fakultetu, na kojem je do danas diplomirao 131 student, postoje dva studijska programa prvog ciklusa - rudarstvo i geološko inženjerstvo, kao i jedan program drugog ciklusa - rudarsko-geološko inženjerstvo. 

Prof. dr Strain Posavljak, prorektor za nastavu i studentska pitanja Univerziteta u Banjaluci rekao je da je banjalučki Univerzitet u martu ove godine reakreditovan i da je među 16 reakreditovanih studijskih programa i prijedorsko rudarstvo, a da za geološko inženjerstvo akreditacija slijedi, budući da ga pohađa tek prva generacija. 

"Na ovom fakultetu je da učestvuje u promjenama i da obezbijedi da se na ovim prostorima ne ugasi rudarstvo", poručio je prorektor Posavljak. 

Prof. dr Nadežda Ćalić, prvi dekan Fakulteta, rekla je da je misija ove ustanove značajna kako sa stanovišta edukacije, tako i za eksploataciju i geološka istraživanja. 

Ćalićeva je, obraćajući se prisutnima u ime svih dobitnika priznanja, izrazila zadovoljstvo postignućima u obrazovnom smislu i nezadovoljstvo manjkom saradnje sa privredom. 
"Republika Srpska ima više od 50 mineralnih resursa i ugovore o koncesijama sa 90 privrednika, što potvrđuje potrebu za obrazovanje kadrova na ovom fakultetu, a saradnja sa privredom je bitna i za naučno-istraživački rad same ustanove", navela je Ćalićeva. 

Promovisana je i monografija "10/22 Rudarskog fakulteta" u kojoj se prikazuje rad ove visokoškolske ustanove i deset godina rada Rudarskog fakulteta u Prijedoru od osamostaljivanja, koji je ranije djelovao kao odjsek u okviru Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Svečanosti su prisustvovali Snježana Hrvaćanin, savjetnik ministra prosvjete i kultura Republike Srpske, Aleksandar Miljuš zamjenik gradonačelnik Prijedora, kao i predstavnici Ministarstva energetike i rudarstva Republike Srpske. 

Obilježavanju su prisustvovali i predstavnici Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu, kompanije "Arselor Mital Prijedor", Rudnika željezne rude "Ljubija" i brojnih drugih poslovnih partnera Rudarskog fakulteta. 

U pratećem programu nastupio je hor prijedorske Muzičke škole "Savo Balaban", kojim je dirigovao profesor Goran Vuleta. 

(AGENCIJE/UNIBL)
 

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4164.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4166.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4195.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4203.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4206.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4370.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4228.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4301.JPG
  • /uploads/attachment/vest/8891/DSC_4304.JPG