Navigacija
Viber X logo

Decenija Fakulteta političkih nauka

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Svečanom akademijom u prisustvu velikog broja zvanica, 27. marta 2019. godine obilježeno je deset godina uspješnog rada i razvoja Fakulteta političih nauka Univerziteta u Banjoj Luci.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, navodi da je učešće fakulteta u okviru Univerziteta značajno u svim aktivnostima.

''Fakultet uspješno sarađuje sa drugim organizacionim jedinicama Univerziteta, ali i sa institucijama Republike Srpske, Grada Banja Luka, političkim organizacijama, nevladinim sektorom u Republici Srpskoj i regionu'', poručio je rektor na svečanoj akademiji održanoj u amfiteatru Fakulteta političkih nauka.

''Zainteresovanost studenata za većinu studijskih programa koji se izvode na ovom fakultetu je zadovoljavajuća. Očekuje se i veća promocija fakulteta i onih studijskih programa za koje su studenti u prethodnom periodu izrazili niži stepen interesovanja od očekivanog'', kaže rektor navodeći da je FPN u proteklom periodu i kadrovski jačao.

''U ovoj školskoj godini nastavu na prvom ciklusu studija izvode nastavnici koji su stalno zaposleni na Univerzitetu. Smatram da u nastavni proces treba da bude uključen veći broj nastavnika i saradnika iz prakse, zavisno od studijskog programa'', poručio je rektor na svečanosti održanoj na Fakultetu političkih nauka.

''Potrebno je podići nivo praktične nastave na svim studijskim programima. Gostujući nastavnici izvode značajan dio nastave na drugom i trećem ciklusu studija, što daje poseban kvalitet našim budućim masterima i doktorima nauka'', poručio je rektor Gajanin i istakao da je rektorski tim uvijek bio na raspolaganju rukovodstvu fakulteta, te da će tako ostati i dalje.

Rektor Gajanin je ukazao i na brojne izazove i obaveze koji nas očekju u narednom periodu.

Prof. dr Zdravko Zlokapa, dekan Fakulteta političkih nauka, rekao je da su ova visokoškolska ustanova i njeni nastavnici već ostavili trag u javnom i političkom životu RS, te da negativni demografski trendovi za sada ne utiču na zainteresovanost studenata kada je riječ o studijskim programima ovog fakulteta.

Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske istakao je da je decenija rada Fakulteta političkih nauka, još jedan pokazatelj izgradnje Srpske i njene političke i naučne misli.

On je kazao i da su diplomci i studenti ove visokoškolske ustanove na naučnom planu već postali prepoznatljivi u evropskim i drugim zemljama.

Tokom ceremonije dodijeljene su plakete i zahvalnice onima  koji su pomogli ovom fakultetu da se razvija u naučnom, akademskom i tehničkom smislu.

Među onima koja je uručena zahvalnica za razvoj fakulteta su Milorad Dodik, srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH (zahvalnicu preuzeo Srđan Perišić, savjetnik predsjedavajućeg Dodika), Nedeljko Čubrilović, predsjednik Narodne skuoštine Republike Srpske, profesori Nenad Kecmanović i Darko Tanacković, Konfucijev instutut Univerziteta u Banjoj Luici i mnogi drugi.

Svečanoj akademiji prisustvovali su i prof. dr Luka Kecman, prtorektor za materijalne i kadrovske resurse, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno-istraživački rad i razvoj, prorektor za nastavu i studentska pitanja. Među gostima bili su i Natalija Trivić, ministar prosvjete i kulture RS, Zlatan Klokić, ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS, Radmila Pejić, pomoćnik ministra za visoko obrazovanje i druge zvanice iz javnog, naučnog, društvenog, kulurunog i političkog života.

Inače, Fakultet političkih nauka je počeo sa radom 2009. godine izdvajanjem studijskih programa: Žurnalistika, Političke nauke, Socijalni rad i Sociologija iz sastava Filozofskog fakulteta UNIBL.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3349.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3322.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3315.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3319.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3334.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3335.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3339.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3347.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3377.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3390.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3400.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3434.jpg
  • /uploads/attachment/vest/8680/IMG_3439.jpg