Navigacija
Viber X logo

Otvoren Specijalistički centar "Dentalna klinika"

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, Željka Cvijanović, predsjednica Vlade RS i prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, otvorili su 14. juna 2018. godine Specijalistički centar "Dentalna klinika" u Univerzitetskom gradu u Banjoj Luci.

Milorad Dodik, predsjednik RS, pozdravio je formiranje ove dentalne klinike Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, naglasivši da je ona ključna tačka oko koje će se odvijati cjelokupne aktivnosti u toj oblasti u ovdašnjem društvu.

"S ovim nije završena modernizacija. Potrebno je još više učiniti kako bi to zaista postao jedan od glavnih centara", rekao je predsjednik RS.

On je zahvalio svima koji su radili i učestvovali u otvaranju "Dentalne klinike", te najavio dalje jačanje tog sektora u zdravstvu s ciljem da on bude što bolji i napredniji.

Dodik je podsjetio da se u cijeloj RS svakodnevno realizuje niz projekata, da je RS danas ozbiljno gradilište i da oblast nauke neće biti zaboravljena.

Željka Cvijanović, predsjednica Vlade, ocijenila je da će otvoreni moderni centar imati višestruku ulogu - omogućiće sticanje praktičnih znanja i edukaciju ovdašnjih specijalizanata, kadrova i studenata.

"Druga važna uloga je pružanje stanovništvu konkretnih usluga u oblasti stomatologije", rekla je Cvijanovićeva i dodala da je potrebna izrada nacionalne strategije i programa unapređenja oralnog zdravlja ovdašnje djece i omladine.

"U tome vidim šansu da se pomjerimo sa nekih loših stvari ili pokazatelja kada je riječ o oralnom zdravlju uopšte i gledajući globalno, regionalno i na evropskom planu. Tu nam predstoji mnogo posla i truda i podržavam ovakav način i pristup rada Medicinskog fakulteta koji otvaranjem klinike dobija svoju organizacionu cjelinu i oblik", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je naglasila da fakulteti bez praktične nastave nisu stvarni fakulteti, kao što je slučaj sa mnogim srednjim školama.

"Moramo mijenjati naš način obrazovanja u smislu odmicanja od nekih rutina kojima smo bili podložni ili čemu već robujemo na ovim prostorima. Moramo otvoriti naše obrazovanje jer danas ne možete govoriti o modernom univerzitetu i studiranju ako se nisu desile tri ključne stvari - modernizacija, komercijalizacija i internacionalizacija", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da su institucije RS tu da pomognu ovdašnjim univerzitetima kako bi bili konkurentni sa onim što se dešava danas u okviru univerzitetskih zajednica širom svijeta.

Prof. dr Ranko Škrbić, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci, rekao je da je "Dentalna klinika" nova organizaciona jedinica te obrazovne ustanove, te da će Univerzitet time prvi put kao pravni subjekt moći da pruža usluge građanima iz raznih oblasti po uzoru na univerzitete u svijetu.

"U ovom slučaju to je dentalna medicina i zahvalio bih Vladi RS bez čije pomoći ovaj projekat ne bi bio realizovan. Takođe, omogućeno nam je da kroz ugovor sa Fondom zdravstvenog osiguranja možemo pružati usluge građanima", rekao je Škrbić i dodao da će specijalizanti na ovoj klinici moći da obave specijalizaciju u oblasti stomatologije, te da više neće morati da idu na edukaciju u okolne i druge zemlje.

"Ova klinika je, zahvaljujući donatorima, bogatija za sofisticiranu opremu i 11 novih stomatoloških stolica. Pripremamo se da do kraja nove školske godine unesemo još sedam takvih stolica, kako bismo imali od 23 do 25 ovih stolica koje su potrebne za dodiplomsku edukaciju i sve specijalnosti", rekao je dekan Škrbić.

Prof. dr Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci, zahvalio se svima koji su doprinijeli realizaciji ovog projekta koji je od velikog značaja za Univerzitet, ali i za Banja Luku i čitavu RS.

’’Otvaranjem ’Dentalne klinike’ Univerzitet se otvara prema građanstvu kroz pružanje usluga iz oblasti stomatogije. Smatram da je ovo jedan od značajnih koraka za cijeli Univerzitet i po sličnom modelu trebaju da postupaju i drugi fakulteti u sastavu Univerziteta u Banjoj Luci’’, kazao je prof. dr Radoslav Gajanin i čestitao dekanu i Medicinskog fakulteta na realizaciji uspješnog projekta. Rektor se u ime UNIBL zahvalio i svim donatorima koji su doprinijeli realizaciji projekta.

Otvaranju klinike prisustvovali su i: prof. dr Biljana Antunović, prorektorica za međunarodnu i međuuniverzitetsku saradnju UNIBL, prof. dr Goran Latinović, prorektor za naučno – istraživački rad i razvoj Univerziteta, Duško Lazić, finansijski direktor Univerziteta, prof. dr Gordana Đurić, direktorica Instituta za genetičke resurse UNIBL.

Među gostima bili su i Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS, Srebrenka Golić, ministar građevinarstva i ekologije RS, Alen Šeranić, ministar nauke i tehnologije RS, Srđan Amidžić, zamjenik gradonačelnika Banja Luke,  univerzitetski profesori, istaknuti stručnjaci iz oblasti zdravstva, zvanice iz javnog i društvenog života Banja Luke i RS.

Specijalistički centar ''Dentalna klinika'' nalazi se u krugu Univerzitetskog grada u zgradi studijskog programa Stomatologija Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-08.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-09.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-10.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-11.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-12.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-04.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-05.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-06.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/dentalna-klinika-otvaranje-07.jpg
  • /uploads/attachment/vest/7788/IMG_4602.JPG