Navigacija
Viber X logo

Posjeta gostiju iz Grčke Univerzitetu u Banjoj Luci

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U posjeti Univerzitetu u Banjoj Luci  04. 07. 2016. godine boravila je delegacija iz Grčke koju su činili: dr Vlasis Vlasidis, profesor na Odsjeku za balkanske i  orijentalne studije Univerziteta Makedonija iz Soluna; g. Aleksandar Furlis, šef Predstavništva Republike Srpske u  Grčkoj i g. Rampotas Deorgios, predstavnik Akademije Janakis.

Goste iz Grčke primio je rektor Univerziteta prof. dr Milan Mataruga, a sastanku upriličenom u Rektoratu, prisustvovao je i doc. dr Goran Latinović, prodekan za naučnoistraživački rad na Filozofskom fakultetu.

Na sastanku je  razgovarano  o mogućnostima uspostavljanja saradnje Univerziteta u Banjoj Luci sa partnerima u Grčkoj, a najviše pažnje posvećeno je pitanjima koja se tiču potencijalnog studiranja grčkih studenata na našem Univerzitetu, budući da je značajan broj mladih ljudi u ovoj prijateljskoj zemlji izrazilo interesovanje da studiraju na pojedinim fakultetima i Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci.

Rektor Mataruga je upoznao goste sa mogućnostima, uslovima i načinom studiranja na Univerzitetu u Banjoj Luci, kvotama za strane student koje svake godine određuje Vlada Republike Srpske, cijenama školarine, mogućnostima smještaja i ishrane u studentskim domovima i drugim informacijama koje se tiču potencijalnog boravka i studiranja studenata iz Grčke u Banjoj Luci.

Zahvalivši gostima na iskazanom interesovanju za uspostavljanje navedenog vida saradnje kao i za promociju našeg Univerziteta u Grčkoj, rektor je istakao da će za studente koji se odluče za studij na našem Univerzitetu, biti organizovani  kursevi srpskog jezika na Filološkom fakultetu, kako bi mogli pratiti predavanja. 

Rektor je dodao da je Univerzitet u Banjoj Luci otvoren i za saradnju  u domenu razmjene studenata i osoblja, te  učešća u zajedničkim projektima. 

Detalji usaglašeni na današnjem sastanku biće pretočeni u prijedlog sporazuma o saradnji koji će potom biti upućen Senatu Univerziteta na razmatranje i odlučivanje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5505/____.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5505/IMG_2377.JPG
  • /uploads/attachment/vest/5505/IMG_2376.JPG