Navigacija
Viber X logo

Dani Vlade S. Miloševića 2016

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Sedamnaesta po redu manifestacija  „Dani Vlade S. Miloševića“, koju tradicionalno organizuje Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci u saradnji sa Muzikološkim društvom Republike Srpske, ove godine će biti održana  od 10. do 28 aprila,  saopšteno je na pres konferenciji upriličenoj tim povodom u prostorijama Akademije.

O programu Manifestacije govorili su dekan Akademije umjetnosti prof. dr  Luka Kecman i profesori Snežana Popović- Vuleta,  Sanda Dodik, Branka Radošević- Mitrović i Saša Pavlović, koji je ujedno i predsjednik Muzikološkog društva RS. 

Na ovogodišnjoj manifestaciji biće predstavljeno preko 30 različitih programa, počevši od tradicionalnog međunarodnog naučnog skupa „Dani Vlade S. Miloševića - Tradicija kao inspiracija" preko  radionica, promocija knjiga i filmova,  do brojnih koncerata.

Pomenuti naučni skup biće održan 15. i 16. aprila, a  okupiće preko  80 eminentnih  učesnika iz RS i regiona.  Rad skupa će se odvijati kroz sekcije iz oblasti muzikologije, etnomuzikologije, muzičke pedagogije i muzičke teorije, dok će  plenarno predavanje održati poznati muzikolog iz Beograda Nadežde Masusove. 

Među brojnim muzičkim sadržajima u kojima će publika narednih dana moći da uživa je koncert Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti pod nazivom „Muzička romansa“, tokom kojeg će biti izvedena  djela Korsakova, Griga, Dvoržaka i Sen Sansa, uz nastup solistkinja na violini Sonje Vojvodić i Milane Smiljević; zatim Veče horske muzike pod  dirigentskom palicom Nemanje Savić, gdje će se predstaviti  Mješoviti hora AUBL i Srpsko pjevačko društvo “Jedinstvo“ , kao i Veče barokne muzike.

Posebnu pažnju zaslužuje program „Partiture iz paučine“ koji predstavlja  revitalizaciju djela Vlade S. Miloševića. Kako su istakli organizatori, programu tokom kojeg će profesori  Akademije  premijerno  izvesti devet instrumentalnih kompozicija, prethodio je vrlo zahtjevan posao, odnosno  prepisivanje i prekucavanje iz rukopisa djela Vlade Miloševića koja sada stoje u Muzeju  Republike Srpske i predstavljaju pravo nacionalno blago.

Manifestacija Dani Vlade S Miloševića biće obogaćena nizom koncerata studenata različitih katedri Akademije umjetnosti , poput koncerta Katedre za klavir ili  Katedre za  duvačke instrumente , a 16. aprila studenti instrumentalnih smjerova, solo pjevanja i kamerne muzike će se predstaviti na jednom zajedničkom koncertu u Bankom dvoru.

Jedan od sadržaja jeste i koncert  ”Tradicija na sceni” na kojem, osim studenata Katedre za etnomuzikologiju AUBL, učestvuju i brojne pjevačke i  igračka  etno grupe i ansambli, kao i vokalni solisti  iz RS i Srbije.

Dio  manifestacije su i gostovanja umjetnika iz regiona, prije svega iz  Srbije, Slovenije i Hrvatske,  a pažnju će svakako privući i gost iz Japana Keiši Ono koji će izvoditi muziku na tradicionalnom japanskom instrumentu šamison. 

Ove godine, kako su istakli organizatori, biće uvedene i dvije novine.  Jedna od njih je tzv. „Animacikl“ . Riječ je o sadržaju tokom koje će se pomoću specifičnog  bicikla koji će se kretati od univerzitetskog kampusa  do Muzeja savremene umjetnosti, promovisati upis na Akademiju umjetnosti, prije svega na  smjer Animacija.   „Animacikl“  će se na svom put do Muzeja zaustavljati na par punktova gdje će biti projektovani kratki filmovi i dijeljen promotivni materijal.

Druga novina jeste  projekcija dokumentarnog filma „ Upoznajte Patelove“, uz gostovanje autora iz Sjedinjenih Američkih Država,odnosno  radionicu i  razgovor o filmu.

Na ovogodišnjoj manifestaciji biće predstavljene i dvije knjige: knjiga  dr Sande Dodik pod nazivom „Dijalog arhaičnog i savremenog u ciklusu Muzika oktoiha Ljubice Marić“ i knjige Miloša Zatkalika i Verice Mihajlović  ”Prolongacija i strukturni nivoi u posttonalnoj muzici“.

Program manifestacije odvijaće se u prostoru  Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjoj Luci, Kulturnom centru „Banski dvor“, Jevrejskom kulturnom centru "Arie Livne", Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, Domu omladine i na ulicama grada.

Više informacija o sadržajima u okviru ovogodišnjih „Dana Vlade S. Miloševića“ , učesnicima, vremenu i mjestu održavanja možete saznati  iz priloženog Programa.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/5277/07-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/5277/07-02.jpg