Navigacija
Viber X logo

Prof. dr Rade Doroslovački održao  predavanje na temu „Prilog kreaciji načela  obrazovanja“

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

Prof. dr Rade Doroslovački, dekan Fakulteta tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu, održao je 01. 02. 2016. godine,   predavanje za zaposlene i studente Univerziteta u Banjoj Luci na temu: „Prilog kreaciji načela obrazovanja“.

Polazeći od teze da je na djelu rapidno urušavanje obrazovnog sistema u Srbiji, prof. Doroslovački se u svom veoma interesantnom  i inspirativnom izlaganju pozabavio pitanjima šta je uzrokovalo takvo stanje, kakve promjene je obrazovnom sistemu donijela Bolonja, te  šta se može i treba učiniti na njegovom poboljšanju.

Naglašavajući neophodnost reforme obrazovnog sistema, prof. Doroslovački je iznio prijedlog radne verzije 10 aksioma obrazovanja, podsjećajući pri tom  na neka dobra rješenja u svijetu koja bi se mogla primijeniti i u obrazovnim sistemima na ovim prostorima.

Prije početka predavanja, gostu iz Novog Sada dobrodošlicu u ime našeg Univerziteta poželjela je prof. dr Valerija Šaula, prorektor za međunarodnu saradnju. Prof. Šaula je podsjetila prisutne da je Rektorski kolegijum Novosadskog univerziteta nedavno boravio u Banjoj Luci, kada je na sastanku sa Proširenim kolegijumom UBL, razgovarano o akcionom planu saradnje dva univerziteta  za ovu godinu , te istakla da se današnje predavanje prof. Doroslovačkog može smatrati prvom konkretnom aktivnošću na realizaciji pomenutog plana.

Prof. dr Doroslovački studije matematike na Prirodno-matematičkom fakultetu Univerziteta u Novom Sadu okončao je 30.06.1976. godine za 2 godine i 9 meseci, dok je paralelni studij mašinstva završio na Fakultetu tehničkih nauka (FTN). 

Na Fakultetu tehničkih nauka UNS zaposlen je od 1978. godine,  a u svom dugogodišnjem plodnom radu  posebno se istakao na području pedagoškog rada. Na osnovu takvog iskustva proisteklo je preko 20 objavljenih udžbenika i zbirki zadataka iz matematike. Objavio je preko 50 naučnih radova, dominatno na međunarodnim nivoima, kao i znatan broj saopštenja na domaćim i međunarodnim skupovima.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/4983/01-1.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4983/01-2.jpg
  • /uploads/attachment/vest/4983/01-3.jpg