Navigacija
Viber X logo

Održana 14. sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske

Univerzitet u Banjoj LuciOpšte

U prostorijama Univerziteta za poslovne studije u Banjoj Luci, u utorak, 01. 10. 2013. održana je 14. redovna sjednica Rektorske konferencije Republike Srpske (RKRS).
Sjednici su osim članova RKRS, prisustvovali  pomoćnik ministra prosvjete i kulture za visoko obrazovanje u Vladi RS gospođa Radmila Pejić, direktor Agencije za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS  prof. dr Miroslav Bobrek i prof. dr Miloš Šolaja ispred Savjeta za razvoj visokog obrazovanja i osiguranje kvaliteta.

Rektor prof. dr Stanko Stanić

Na sjednici koju je vodio predsjedavajući RKRS, rektor Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Stanko Stanić,  definisani su daljnji koraci u vezi sa Prijedlogom pravilnika o oblastima obrazovanja, u čiju se izradu, RKRS na zahtjev resornog Ministarstva već ranije uključila. Dogovoreno je da svi univerziteti koji to do sada nisu uradili, dostave predsjedavajućem RKRS svoje prijedloge i primjedbe na tekst Prijedloga pravilnika i to u roku od deset dana  kako bi oni mogli biti razmatrani na prvoj narednoj sjednici Rektorske konferencije.

Rektori privatnih Univerziteta

Takođe, predsjedavajući RKRS je prisutne informisao o nedavno održanoj tematskoj sjednici  Vlade RS o visokom obrazovanju na kojoj je formirana radna grupa koja će se u budućnosti kontinuirano baviti  strateškim pitanjima u ovoj oblasti. Na sjednici je, između ostalog, dogovoreno da se ispred Rektorske konferencije  na adrese  predsjednice Vlade RS i  ministra prosvjete u Vladi RS, te Ministarstva civilnih poslova BiH uputi pismo podrške Agenciji za akreditaciju visokoškolskih ustanova RS kao jedine relevantne institucije za izdavanje rješenja o akreditaciji visokoškolskih ustanova u RS, a imajući u vidu pokušaje prenosa nadležnosti u oblasti osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju sa nivoa RS na nivo BiH.
Isto tako, donesen je zaključak da se predsjednici Vlade RS uputi zahtjev da se u proces kreiranja i donošenja Ekonomske politike Republike Srpske za 2014. godine uključi i Rektorska konferencija.