Navigacija
Viber X logo

Preminuo akademik Vaskrsija Janjić

Opšte

Akademik prof. dr Vaskrsija Janjić, preminuo je 13. oktobra 2020. godine, nakon kraće bolesti u 77. godini, saopštila je Akademija nauka i umjetnosti Republike Srpske, čiji je Janjić bio potpredsjednik.

Vaskrsija Janjić rođen je 30. aprila 1944. godine u selu Lamovita kod Prijedora. Osnovne, postdiplomske i doktorske studije završio je na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Beogradu.  Radio je na Institutu za primjenu nuklearne energije u poljoprivredi veterinarstvu i šumarstvu u Beogradu. U dva mandata obavljao je dužnost direktora Instituta. Biran je za člana Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske 1997. godine, a dužnost potpredsjednika Akademije obavljao je u dva mandata. Redovni profesor Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci je postao 1993. godine.

Objavio je  više od 40 knjiga i preko 500 naučnih i stručnih radova. Učestvovao je u realizaciji više od 40 naučnoistraživačkih projekata i bio je mentor za 23 doktorske disertacije. Obavljao je dužnost je glavnog i odgovornog urednika više naučnih i stručnih časopisa. Dobitnik je većeg broja nagrada i priznanja (Oktobarska nagrada grada Beograda, Plaketa grada Banja Luke, Orden rada sa srebrenim vijencem idr.)

Sahrana akademika Janjića biće obavljena 16. oktobra 2020. godine u 13.00 časova na Centralnom gradskom groblju u Vrbanji.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/10500/Vaskrsija_Janjic-00.jpg