Navigacija
Viber X logo

Na Pravnom fakultetu počeli „Oktobarski pravnički dani“

Opšte

16. međunarodno savjetovanje pravnika „Oktobarski pravnički dani“, počelo je 03. oktobra 2019. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci.

Kao što je i uobičajeno, i ove godine skupe je okupio ugledne pravnike iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske i još nekih država iz regiona, koji u dvodnevnom radu skupa razgovaraju o osnovnoj temi pod naslovom „Izgradnja i funkcionisanje pravnog sistema“.  Treba naglasiti i to da je za ovogodišnje međunarodno savjetovanje pravnika pristiglo je 89 radova od 111 autora iz svih oblasti pravne teorije i prakse.

Ovogodišnje savjetovanje pravnika otvorio je predsjednik Udruženja pravnika Republike Srpske i predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, akademik Rajko Kuzmanović. On je tom prilikom podsjetio na dosadašnje aktivnosti Udruženja pravnika Republike Srpske. Naglasio je da je do sada formirano devet Podružnica Udruženja pravnika širom Republike Srpske. Najznačajnija aktivnost ovog Udruženja je organizovanje Međunarodnog savjetovanja pravnika Oktobarski pravnički dani. Podsjetio je da je do sada  na ovim naučnim skupovima učestvovalo više od  deset hiljada pravnika koji su tom prilikom raspravljali o 1500 radova koji su objavljeni u Zborniku radova „Pravna riječ“.

„Do sada je objavljeno 59 brojeva ,,Pravne riječi’’ u kojim su štampani radovi na više od 26 hiljada stranica teksta. To je  snažan priručnik za teoriju i praksu pravne struke i nauke“,  naglasio je  akademik Kuzmanović.

Događaju je prisustvovala i predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović, koja naglasila da i od  ovog savjetovanja pravnika očekuje da daju značajan doprinos u izgradnji koherentnog pravnog sistema i efikasnog pravnog poretka.

„Činjenica da se Oktobarski pravnički dani održavaju šesnaesti put jasno svjedoči o značaju ali i kvalitetu ovog događaja. Vjerujem da će i ovogodišnji naučni skup biti obilježen dinamičnom  naučnom i stručnom raspravom. To je i prilika za razmjenu iskustava ali i za sticanje nekih novih saznanja“ rekla je pored ostalog predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović.

U ime domaćina učesnike ovogodišnjeg savjetovanja pravnika, gostima se obratio dekan Pravnog fakulteta prof. dr Željko Mirjanić.

Naglasio je pored ostalog da je ovaj fakultet jedini u Republici Srpskoj licencirao i doktorski studij. U svom izlaganju dekan Mirjanić je istaknuo i da Pravni fakultet 6. februara 2020. godine obilježava vrijedan jubilej – 45 godina postojanja i da će tim povodom biti organizovan međunarodni skup od posebnog značaja.

Učesnicima ovogodišnjeg savjetovanja pravnika  obratili su se i dekan Pravnog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu prof. dr Goran Marković, predsjednik Udruženja pravnika Srbije akademik prof. dr Miodrag Orlić, predsjednik Kopaoničke škole prirodnog prava prof. dr Jelena Perović Vujačić, sudija Ustavnog suda Srbije. prof. dr Tijana Šurlan.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/9347/oktobarski-pravnicki-dani-2019-01.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9347/oktobarski-pravnicki-dani-2019-02.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9347/oktobarski-pravnicki-dani-2019-03.jpg
  • /uploads/attachment/vest/9347/oktobarski-pravnicki-dani-2019-04.jpg