Navigacija
Viber X logo

O uspjesima naših naučnika pišu svjetski mediji

Nauka i razvojPriče za primjer

Koautorski naučni rad dr Dimitrija Markovića, docenta na Poljoprivrednom fakultet Univerziteta u Banjoj Luci,  o komunikaciji između biljaka privukao je pažnju svjetskih medija.

Rezultati istraživanja koje je provedeno uz saradnju Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i koji su objavljeni u PLOSOne privukli su pažnju svjetskih mejnstrim medija kao što su The Guardian, Independent, Daily mail, la Rebublicca, i mnogih drugih.

Istraživački rad je vršen na Švedskom univerzitetu Poljoprivrednih nauka u Upsali uz saradnju sa naučnicima sa Vageningen univerziteta i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci.

 Vanredni profesor Velimir Ninković sa Švedskog univerziteta Poljoprivrednih nauka Upsala, ističe da je istraživanje bilo fokusirano na simuliranje dodira između susjednih biljaka, tako što su listovi dodirivani četkicom za šminku i to svaki dan po jedan minut.

Cilj ovog istraživanja je bio da se pokaže da li komunikacija između biljaka putem dodira (jedan vid komunikacije) može biti detektovana od strane susjednih nedodirivanih biljaka putem signala koje emituje korijenov sistem dodirivanih biljaka (drugi vid komunikacije).

Dobijeni rezultati pokazuju da između biljaka postoje kompleksne interakcije pri čemu primaoci signala različito reaguju na signale koje dobijaju od svojih susjeda/komšija. Još je rano reći da li će i kako ovo istraživanje uticati na gajenje biljaka u budućnosti.

Jedan od naučnika u istraživačkom timu profesora Ninkovića bio je Dimitirije Marković, docent na Poljoprivrednom fakultetu Univerziteta u Banjoj Luci

Dio ovog istraživačkog tima postao je tako što je radio doktorat na sličnu temu pri čemu mu je mentor bio prof. Ninković.

Od tada su uspostavili uspješnu saradnju koja je do sada dala više nego dobre rezultate. Naravno, do svega ovoga nije bilo lako doći, jer kao i u svakom istaživanju ima dosta uspona i padova, ali je najvažnije ne odustajati.

Najbolja nagrada na kraju je da taj rad bude primjećen i prepoznat od strane drugih istraživača i šire javnosti kao što je to bio slučaj sa ovim zadnjim radom koji su objavili u časopisu Ploss one.

Ovakva istraživanja su, prema riječima doc. dr Markovića, veoma aktuelna u svijetu i sve više dobijaju na značaju razvojem savremenih istraživačkih metoda koje se koriste za razne analize. Nažalost, kod nas ovakva istraživanja za sada nemaju epitet aktuelnih imajući u vidu trenutno stanje u nauci.

Docent Marković iskreno se nada da će se ipak naći neko ko će prepoznati značaj i aktuelnost ovih istraživanja i omogućiti da se intenzivnije provode i kod nas.

 Kao kritične tačke i neophodne mehanizme u kontekstu progresa u sferi nauke kod nas Marković je izdvojio sljedeće:

''Imajući u vidu da se ovakva ili slična istraživanja rade na vodećim evropskim i svjetksim univerzitetima (Wageningen University & Research – WUR, Swedish University of Agricultural Sciences – SLU, UC Davis, PennState University, Kyoto University, ETH Zürich) to bi svakako doprinijelo i promociji našeg univerziteta, te olakšalo uspostavljanje mostova saradnje sa pomenutim univerzitetima. Imajući u vidu postojeća ulaganja u istraživanja u našoj zemlji fondovi koji su za ovo namijenjeni moraju se znatno povećati kako bi koliko toliko mogli pratiti svjetske trendove. Ali da bi se ovo i ostvarilo, potrebno je promijeniti stav društva prema nauci i njenom značaju koji nauka treba da ima. Za države poput naše jedina šansa za uspješan dugoročni razvoj je ulaganje u nauku i obrazovanje jer se svaki napredak društva zasniva na nauci'', kazao je Marković.

On navodi da veća ulaganja moraju biti praćena i potpuno drugačijim sistemom raspodjele sredstava pri čemu bi postojala rigoroznija evaluacija projekata od strane npr. stranih eksperata kao i rezultata koji se ostvare tokom istraživanja.

Profesor Marković na kraju ima i poruku za sve studente.

 ,,Poruka za studente je vrlo jednostavna. Kao i svakom drugom poslu posebno u istraživanju do uspjeha se dolazi samo nakon puno uloženog truda, rada i odricanja. Naravno, na kraju se vidi samo uspjeh do koga se dolazi uz puno padova i prepreka koje se ne vide. Ipak, na kraju kada vaš rad bude prepoznat od drugih istraživača širom svijeta, onda vidite da sav vaš trud nije bio uzaludan što je ustvari i najveća nagrada”, kazao je on.

Linkovi za članke objavljene u medijima pogledajte ovdje.

Slike

  • /uploads/attachment/vest/7713/fotoo_500222496.jpg