Navigacija
Viber X logo

Posjeta predstavnika univerziteta u Banjoj Luci Institutu za metale i tehnologiju u Ljubljani

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci
Obavještavamo Vas da su predstavnici Univerziteta u Banjoj Luci (Kancelarija za međunarodne odnose, profesori i studenti Mašinskog i Elektrotehničkog fakulteta) bili u studijskoj posjeti Međunarodnoj postdiplomskoj školi Jožef Stefan i Institutu za metale i tehnologiju u Ljubljani, Slovenija 14. i 15. jula 2008. godine tokom koje su obišli  laboratorije Instituta i upoznali se sa radom ovih institucija.

Institut za metale i tehnologiju izrazio je želju da sarađuje sa Univerzitetom u Banjoj Luci, a jedan od oblika te saradnje je stipendiranje studenata Univerziteta u Banjoj Luci. Stipendija je za doktorske studije koje traju četiri godine na Međunarodnoj postdiplomskoj školi Jožef Stefan, a istraživanje tokom studija studenti bi obavljali na Institutu za metale i tehnologiju. Bruto iznos stipendije je 1 300 eura, a kada se odbiju izdaci za zdravstveno, socijalno osiguranje, porez i sl. studentu na raspolaganju ostaje 900 eura mjesečno. Školarinu snosi Institut za metale i tehnologiju.

Studenti Mašinskog fakulteta i Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci su imali intervju tokom kojeg su se predstavili Komisiji za izbor kandidata za stipendiranje. Priliku da upišu doktorske studije na Međunarodnoj postdiplomskoj školi Jožef Stefan dobila su četiri kandidata, a nekoliko ih je dobilo mogućnost da dio istraživanja za diplomski rad obave na Institutu za metale i tehnologiju.