Navigacija
Viber X logo

Vitalno ugrožavanje studenata

KonkursiUniverzitet u Banjoj Luci

Njih ne interesuje što su tri kantona u Federaciji BiH već donijela svoje zakone o visokom obrazovanju i što su svi Hrvati i polovina Bošnjaka u Narodnoj skupštini Srpske glasali za ovaj zakon, kaže Igor Radojičić

ZLOUPOTREBE zaštite vitalnog nacionalnog interesa ne prestaju!

Posebno su učestale pred oktobarske izbore, a posljednju je prekjuče servirao Klub Bošnjaka u Vijeću naroda, koji je neočekivano donio odluku da pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa na Zakon o visokom obrazovanju Srpske.

Prema bošnjačkim delegatima, ovaj zakon ne garantuje mehanizme koji će omogućiti ravnopravnost u upravljanju sistemima visokog obrazovanja, a njime nije ni definisano kako će funkcionisati Agencija za licenciranje.

I tako dok bošnjački i hrvatski delegati u Vijeću naroda pokreću vitalni nacionalni interes na sve i svašta, srpski Klub delegata u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH u protekle četiri godine nije ni formiran.

Odluka kluba Bošnjaka juče je izazvala reagovanja u Republici Srpskoj.

Funkcioneri Vijeća naroda onemogućavaju studentima i profesorima u Republici Srpskoj da se uključe u evropske procese i time vitalno ugrožavaju sve studente i akademsko osoblje, navodi se u jučerašnjoj pisanoj izjavi predsjednika Narodne skupštine Republike Srpske Igora Radojičića povodom pokretanja pitanja zaštite vitalnog nacionalnog interesa na nedavno donesen Zakon o visokom obrazovanju Srpske.

Radojičić ocjenjuje da se na ovaj način nastavljaju zloupotrebe vitalnog nacionalnog interesa u ovom organu.

- Njih ne interesuje što su tri kantona u Federaciji BiH već donijela svoje zakone o visokom obrazovanju i pristupili reformama. Ne interesuje ih ni što su svi Hrvati i polovina Bošnjaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske glasali za ovaj zakon, ni što nije bilo amandmana koji bi upozoravali na bilo kakav razlog za veto - kaže Radojičić.

On navodi da je doneseni zakon sačinjen u potpunosti na osnovama Bolonjske deklaracije i evropskih standarda i da univerzitetima u Srpskoj daje šansu za standardizaciju i uključivanje u Evropsku uniju.

- Njih očigledno interesuje da tjeraju inat i ugrožavaju interese Republike Srpske prije sedam dana pokušajem udara na ekonomsku osnovu ugrožavanjem privatizacije "Telekoma Srpske", a sada udarcem na obrazovnu bazu - veli Radojičić.

Ovakvim djelovanjem i zloupotrebama, dodaje on, pojedini klubovi i delegati Vijeća naroda direktno ugrožavaju osnovno pravo na zaštitu vitalnog nacionalnog interesa i čine besmislenim postojanje ovakvog Vijeća naroda.

Zato, navodi Igor Radojičić, u sljedećem sazivu republičkog Parlamenta jedan od prioriteta mora da bude promjena Ustava Republike Srpske i ukidanje ili potpuno redefinisanje uloge Vijeća naroda.

Kandidat Srpske radikalne stranke "Dr Vojislav Šešelj" za poslanika u Narodnoj skupštini Radojka Praštalo ocijenila je juče da Klub Bošnjaka u Vijeću naroda stavlja političko mešetarenje iznad interesa države i sabotira ne samo Srpsku, već i cijelu BiH. Ova stranka je zaprepaštena odlukom Kluba Bošnjaka, koja pokazuje da njima nije stalo da se tragično stanje u visokom obrazovanju okonča.

Član Glavnog odbora Saveza nezavisnih socijaldemokrata Rajko Vasić ocijenio je juče za naš list da treba promijeniti Ustav Republike Srpske, kako bi se otklonile sve smetnje funkcionisanju sistema koje Vijeće naroda zloupotrebama proizvodi.

- Osnivanje ovog organa je nametnuto i Bošnjaci i Hrvati posežu za vitalnim nacionalnim interesom kad god im se prohtije dok, s druge strane, u Federaciji BiH nema dovoljno Srba da se uopšte i popuni srpski klub u federalnom Domu naroda. Konkretno, Zakon o visokom obrazovanju Republike Srpske napravljen je po evropskim mjerilima i ne može se njegovo donošenje blokirati zato što je usvojen prije onog na nivou BiH - istakao je Rajko Vasić.

Apel studenata

Studentska organizacija Univerziteta u Banjoj Luci apelovala je juče na Klub Bošnjaka u Vijeću naroda da u interesu reforme obrazovanja po evropskim standardima odustane od svoje inicijative.

U saopštenju SOBL-a navodi se da je usvajanjem Zakona o visokom obrazovanju Republika Srpska prihvatila evropske principe obrazovanja, prema kojima je isključen bilo kakav oblik diskriminacije u oblasti visokog obrazovanja.

- Zakonom je jasno definisano da pristup visokom obrazovanju neće biti ograničen, direktno ili indirektno, prema nacionalnom, vjerskom, socijalnom ili bilo kom drugom porijeklu svakog pojedinca. Blokadom njegovog stupanja na snagu nanosi se šteta svakom studentu u Srpskoj, ma koje nacionalnosti bio, jer onemogućavate početak uspostavljanja evropskog načina studiranja - kaže se u saopštenju.

Ž. MARKOVIĆ