Navigacija

R1INGRF - Inženjerska grafika

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Geološko inženjerstvo,Rudarstvo
Naziv Inženjerska grafika
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
R1INGRF obavezan 3, 4 2P + 3V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
- -
Ciljevi izučavanja predmeta
Osposobljavanje studenata za sistematičnost, tačnost, uređenost i estetičnost pri izradi crteža i tehničke dokumentacije. Savladavanje osnova konvencionalnog i modernog načina izrade tehničkih crteža i komuniciranja putem crteža.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Korišćenje tehnike, vještine i savremenih programskih alata u rudarskoj i geološkoj praksi. Rad samostalan ili u timu sastavljenom od stručnjaka različitih profila. Analiziranje i interpretacija rezultata izvedenih istraživanja i ispitivanja i riješavanje konkretnih problema na osnovu rezultata istih. Samostalna izrada crteža rudarskih i geoloških objekata, primena različitih projekcija u inženjerskoj grafici rudnika sa površinskom i podzemnom eksploatacijom. Primena grafo-analitičkih metoda u interpretaciji prostornog položaja i geometrije objekata.
Sadržaj predmeta
Vrste projektovanja. Tehnička dokumentacija. Tehnički elaborati. Vrste crteža. Koordinatni sistem. Formati. Razmjera. Zaglavlje i sastavnica. Tehničko pismo. Linije. Kvadranti i oktanti. Projekcija tačke. Projekcije duži, prave i ravni. Uzajamni prostorni odnosi tačke, prave i ravni (specijalni položaji, prodor prave kroz ravan i lik, obaranje ravni, nagibni i prikloni ugao). Prava veličina duži, uglova i likova. Pravila tehničkog crtanja (crtanje spoljnjeg izgleda, presjeci, šrafiranje, uprošćenja pri crtanju). Označavanje stanja površine i vrste materijala.Kotirana projekcija tačke, prave i ravni. Interval i pad prave. Pad terena. Presjeci tijela sa ravni: prizma, valjak, piramida, kupa; Topografske površine. Presjeci na površinskom kopu. Primena kotirane projekcije u rudarstvu. Platforma. Horizontalan prav put. Transportni put, usjek, nasip i kanal. Osnovni simboli koji se koriste u rudarsvu. Prodori tijela: dvije prizme; valjak i kupa, valjak i prizma. Blok dijagram. Prikazivanje rudnog sloja presecanjem. Primena grafo-analitičkih metoda za interpretaciju i određivanje geometrijskih elemenata površinskih kopova i rudnika sa podzemnom eksploatacijom mineralnih sirovina. Elektronsko crtanje i projektovanje - CAD/CAM sistemi; upoznavanje sa elektronskim principima, konceptima i sistemima za izradu tehničkih crteža.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe na papiru, rad na računaru, izrada grafičkih radova, konsultacije.
Literatura
  1. A. Milutinović: Praktikum iz inženjerske grafike, Rudarsko-geološki fakultet Beograd
  2. S. Đorđević: Inženjerska grafika, Mašinski fakultet Beograd
  3. Ž. Babić: Tehničko crtanje, skripta, Mašinski fakultet Banja Luka
  4. J.H. Earle, Engineering design graphics; G. Omura, Auto CAD
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave i aktivnosti na nastavi 10 bodova. Grafički radovi 30 bodova. Završni ispit 60 bodova.
Posebna naznaka
Studenti su obavezni da pohađaju nastavu, da rade vježbe i polože završni ispit.