Navigacija

DSDN-SM-9 - Teorija i modeli odnosa s javnošću

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije trećeg ciklusa
Studijski program Doktorske studije društvenih nauka
Naziv Teorija i modeli odnosa s javnošću
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
DSDN-SM-9 obavezan 2, 3 4P + 2V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan III semestar
Ciljevi izučavanja predmeta
Studenti se upoznaju sa teorijskim pristupima i modelima u odnosima sa javnošću (OSJ), odnosno organizacijskom i strateškom komuniciranju s različitim javnostima u savremenom društvenom okruženju. U uvodnom dijelu, u kontekstu rasprave o pojmu i fenomenu javnosti i istorijske geneze komuniciranja s javnošću, razmatraju se teorijski pristupi javnosti i legitimitet odnosa s javnošću. Rasprava se potom usredsređuje na pojedine komunikološke pristupe, teorije i modele u OSJ. Razmatra se i primjena pojedinih modela u složenijim oblicima strateškog komuniciranja s javnostima, poput kriznog komuniciranja, političkog komuniciranja, zdravstvenog komuniciranja, odnosa s društvenom zajednicom i javne diplomatije.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student(ica/kinja) treba da se upozna sa složenijim temama, teorijskim pristupima i problemima u OSJ. Nakon pohađanja predmeta, studentima je jasna geneza OSJ, kao i istraživačko-teorijski pristupi rješavanju pojedinih strateških zadataka u odnosima s javnošću.
Sadržaj predmeta
1. Uvod u predmet i upoznavanje s nastavnim programom predmeta 2. Teorijska konceptualizacija javnosti i odnosa s javnošću (OSJ) 3. Istorijska geneza odnosa s javnošću: rodonačelnici odnosa s javnošću 4. Teorijski pristupi u OSJ 5. Dekonstrukcija teorijskog poimanja 6. Medijatizacija OSJ 7. Strateško upravljanje i komuniciranje 8. Lični OSJ i društvene mreže 9. Odnosi s javnošću i demokratija; Komuniciranje sa zajednicom i društvena odgovornost 10. Politički odnosi s javnošću 11. Međunarodni odnosi s javnošću/javna i kulturna diplomatija 12. Krizno komuniciranje 13. Istraživanja i planiranje u OSJ 14. Etička i pravna pitanja i dileme u OSJ 15. Završna rasprava
Metode izvođenja nastave
Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, čitanjem zadanih materijala, članaka i studija, istraživanjem teorijskih pitanja i pisanjem predispitnih obaveza. Ovo je teorijski predmet koji pretpostavlja da student, između ostalog, samostalno istražuje i izučava teme iz programa, odnosno čita zadane materijale.
Literatura
  1. Bogdanić, A. (2016). Razmatranje novinarskog diskursa i teorije medija: uvod u teoriju novinarnosti. Komunikološki koledž u Banjaluci.
  2. Tomić, Z. (2013). Teorije i modeli odnosa s javnošću. Synopsis.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjera znanja će se vršiti tokom semestra, u vidu kolokvija i drugih predispitnih obaveza, kao i na kraju semestra, iz ispita, u vrijeme redovnih ispitnih rokova. Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova) i nekoliko kratkih zadataka ili radova na zadanu temu (do 10 bodova). Kolokviji se izvode pismeno, u dva navrata tokom semestra. Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit obavlja se pismeno i usmeno i sastoji se od završnog seminarskog rada, te razgovora o radu i predmetnoj materiji. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.