Navigacija

RAS - Raskrsnice

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Raskrsnice
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
RAS izborni 2 3P + 2V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
/ /
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje teorijskih i praktičnih znanja potrebnih za identifikaciju, definiciju i rješavanje inženjerskih problema iz područja raskrsnica u jednom ili više nivoa.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će biti osposobljeni da sistematski pristupe problematici projektovanja raskrsnica.
Sadržaj predmeta
Vrste saobraćajnih tokova i konfliktne tačke u raskrsnicama. Kriterijumi za izbor vrste i tipa raskrsnice: saobraćajni i građevinski. Kategorizacija raskrsnica. Hijerarhijska klasifikacija puteva u raskrsnici. Odnos količine saobraćaja i propusne moći, bezbjednost, terenski uslovi, uticaj na okolinu. Geometrija kretanja vozila, tipovi vozila, trajektorija kretanja. Površinske raskrsnice, tipovi i funkcija, konfliktne tačke. Trake u raskrsnicama za skretanje, usporenje i ubrzanje. Dimenzioniranje površinskih raskrsnica. Saobraćajna ostrva. Podjela, funkcije, oblikovanje. Kružne raskrsnice. Vrste i tipovi kružnih raskrsnica, dimenzionisanje i primjena. Površinsko odvodnjavanje, vertikalna i horizontalna signalizacija, oprema. Raskrsnice (petlje) u više nivoa, kategorizacija, tipovi i vrste. Trasiranje u području petlji. Izbor rampi u odnosu na terenske uslove. Granični elementi situacije i podužnog profila u zoni petlji. Geometrijsko oblikovanje prolaznog kolovoza i trasa uključno-isključnih rampi. Poprečni profili kolovoza i rampi. Konstrukcija i udaljenosti uključno-isključnih traka. Vertikalna i horizontalna signalizacija na površinskim raskrsnicama. Saobraćajna signalizacija na petljama. Instalacije. Bezbjednost na petljama u više nivoa. Odvodnjavanje iz područja petlji u više nivoa. Propusna moć petlji. Proračun kapaciteta površinskih raskrsnica i petlji. Materijali za izgradnju petlji izvan nivoa.
Metode izvođenja nastave
Auditorna predavanja i praktične vježbe. Konsultacije i individualan rad sa studentima. Samostalan rad studenta na izradi godišnjeg zadatka.
Literatura
  1. Korlaet, Ž., Čvorišta, skripta, Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 1995.
  2. Tollazzi, T., Kružna raskrižja, IQ plus, Kastav, 2007.
  3. Kenjić, Z., Kružne raskrsnice - rotori, Sarajevo, 2008.
  4. Legac, I., Raskrižja javnih cesta, Sveučilište u Zagrebu, Građevinski fakultet, Zagreb, 2008.
  5. Funkcionalni elementi i površine puteva, Priručnik za projektovanje puteva u Republici Srbiji, JP Putevi Srbije, Beograd, 2012.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave, Kolokvij 1, Kolokvij 2, Godišnji zadaci, Završni ispit
Posebna naznaka
Uslov za izlazak na završni ispit je urađen i odbranjen godišnji zadatak.