M11042 - Diskriminatorne i deskriptivne metode senzorne analize hrane i pića
| Specifikacija predmeta | ||||
|---|---|---|---|---|
| Tip studija | Akademske studije drugog ciklusa | |||
| Studijski program | Prehrambeno inženjerstvo | |||
| Naziv | Diskriminatorne i deskriptivne metode senzorne analize hrane i pića | |||
| Akronim | Status predmeta | Semestar | Fond časova | Broj ESPB |
| M11042 | obavezan | 1 | 3P + V | 6.0 |
| Nastavnici | ||||
| Nastavnik (predavač) | ||||
| Nastavnik/saradnik (vježbe) | ||||
| Uslovljnost drugim predmetima | Oblik uslovljenosti | |||
| / | / | |||
| Ciljevi izučavanja predmeta | ||||
| Studente upoznati sa: odabranim senzornim svojstvima hrane, planiranjem i organizovanjem senzorne analize, uslovima neophodnim za objektivno provođenje senzorne analize i najčešće korištenim testovima. | ||||
| Ishodi učenja (stečena znanja) | ||||
| Osposobljenost za samostalno planiranje i provođenje odabranih testova i metoda senzorne analize hrane i pića u preduzećima prehrambene industrije i/ili kontrlonim institucijama. | ||||
| Sadržaj predmeta | ||||
| 1. Značaj senzornih analiza u savremenim uslovima proizvodnje hrane i pića. 2. Organizovanje i realizovanje senzorne analize. 3. Planiranje eksperimenta (specifični zahtjevi za realizovanje pojedinih testova u zavisnosti od vrste proizvoda koji se analizira). 4. Priprema uzoraka za senzornu analizu. 5. Analitički testovi – testovi razlike. 6. Deskriptivna senzorna analiza i iuspitivanje odabranih pokazatelja kvaliteta. 7. Senzorna analiza odabranih prehrambenih proizvoda. 8. Anketiranje potrošača. 9. Primjena senzornih analiza u razvoju i poboljšanju kvaliteta proizvoda. | ||||
| Metode izvođenja nastave | ||||
| Predavanja, konsultacije i seminarski rad. | ||||
| Literatura | ||||
| ||||
| Oblici provjere znanja i ocjenjivanje | ||||
| Seminarski rad u kojem student samostalno obrađuje odabranu temu, pismene provjere i završni ispit. | ||||
