Navigacija

MJU-4 - Javna uprava i evropske integracije

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Javna uprava i evropske integracije
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MJU-4 izborni 1 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je upoznavanje studenata sa različitim konceptima javne uprave (koncept dobre uprave, koncept novog javnog menadžmenta, koncept uprave kao javne službe...) budući da se zemlje u procesu integracija moraju opredijeliti za dosljedno provođenje nekog od navedenih koncepata uveliko različitih od postojećih. Kako je za implementaciju komunitarnog sistema i njegovo kasnije provođenje nužan nacionalni upravni aparat te određeni formalni postupak prilagođavanja, izučavanje predmete će se zasnivati na upoznavanju sa institucijama mjerodavnim za reformu i usklađivanje kao i na proceduralna pitanja iz ove oblasti, kako u BiH tako i uz osvrt na zemlje regiona.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će biti osposobljeni u sagledavanju položaja javne uprave u odnosu na evropske integracije čime će moći identifikovati ključne potrebe razvoja upravnih kapaciteta u ovoj oblasti. Krajnji ishod izučavanja predmeta treba da bude osposobljenost studenata da učestvuju i prilagođavaju nacionalni sistem javne uprave u svim njegovim segmentima sa sistemom javne uprave Evropske unije.
Sadržaj predmeta
Uvod u evropske integracije, upoznavanje sa nastankom i razvojem institucija Evropske unije, etapama proširenja te kriterijumima pristupanja; Pojmovno određenje i teorije javne uprave; Ustrojstvo upravnih organizacija; Novi javni menadžment; Evropski principi javne uprave; Program Sigma, mehanizmi za praćenje ispunjenosti standarda, iskustva država u procesu pristupanja EU; Standardi razvoja službeničkih sistema u zemljama članicama EU; Praćenje primjene standarda razvoja službeničkih sistema u EU; Službenički sistem EU; Savjet Evrope i razvoj službeničkih sistema; Postupak usklađivanja nacionalnog i sistema javne uprave Evropske unije; Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH; Sigma principi i indikatori za reformu javne uprave.
Metode izvođenja nastave
Nastava će se izvoditi u vidu predavanja, razgovora o pitanjima iz obrađene materije i čitanjem zadanih materijala, te analizom slučajeva, debatom i prezentacijom seminarskih radova.
Literatura
  1. Ana S. Trbović, Dragan Đukanović, Borisav Knežević, Javna uprava i evropske integracije Srbije, FEFA, Beograd, 2010. str.15-141; 183-193.
  2. Zorica Vukašinović, Evropski službenički sistem, Kriminalističko-policijska akademija, Beograd, 2013. str.29-186.
  3. Strateški okvir za reformu javne uprave u BiH 2017-2022. iz 2017. godine;
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Prvi kolokvijum - izrada i odbrana seminarskog rada na zadanu temu – 20 bodova Drugi kolokvijum (test iz gradiva) – 20 bodova Prisustvo predavanjima i aktivno učestvovanje na časovima – 10 bodova Usmeni ispit iz cijelog gradiva – 50 bodova