Navigacija

DSDN-SR-7 - Socijalni rad i rizici u životnoj perspektivi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije trećeg ciklusa
Studijski program Doktorske studije društvenih nauka
Naziv Socijalni rad i rizici u životnoj perspektivi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
DSDN-SR-7 izborni 2, 3 4P + 2V 8.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet je zamišljen kao integracija savremenih uvida u odnos socijalnog rada (SR) i psihosocijalnih rizika (PR) u svakodnevnom životu. Socijalni problemi i krizna stanja u međuljudskim odnosima ključni su predmeti istraživanja i rešavanja uz pomoć metoda i prakse socijalnog rada. Psihosocijalni rizici kao što su nasilje u porodici (zlostavljanje žena i dece), zavisnosti, kriminal, mentalne bolesti, siromaštvo, invalidnost, starost i sl., u interakcijama sa aktivnostima socijalne zaštite imaju vidljive posledice (krizna stanja) na funkcionisanje klijenata u pojedinim životnim razdobljima – detinjstvu, adolescenciji odraslom dobu i kod starih osoba.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Očekuje se poimanje dinamike odnosa: socijalni rad – psihosocijalni rizici – naročito u integraciji sa kriznim stanjima koja u savremenim društvima ne manjkaju. Posebno se očekuje da nauče teorijske osnove pomenutih odnosa i prepoznaju njihove skotome u praksi (praćenje i provera /screening/ slučaja). Omogućava se studentima da razviju i steknu uvid u jedinstvene teorijsko-praktične perspektive o rizicima i socijalnom radu. Takođe, da odrede, diskutuju i procenjuju psihosocijalni rizici u svakodnevici uz razmenu podataka i primenu u praksi. Očekuje se da na osnovu stečenih znanja kvalitetno planiraju sopstveno istraživanje i dođu do mernih pokazatelja u aktivnostima socijalnog rada koji bi više ili manje bili primenjivani i kasnije u svakodnevnom radu.
Sadržaj predmeta
Sam predmet zasnovan je na značajnim teorijskim podacima koji se odnose na socijalni rad u skladu sa tradicijom humanosti, zatim, socijalni rad kao tradiciji razmatranja kritičkih teorija i najzad, socijalni rad u skladu sa sistemskom teorijom. Upravo kroz predavanja, praktični rezime i završni rad imaće priliku da upravljaju nesigurnošću i rizikom u oblasti socijalnog rada. Naravno, u skladu sa događanjima u pojedinim životnim razdobljima i ciklusima. Moduli: • Socijalni rad i psihosocijalni rizici tokom životnih ciklusa porodice • Socijalni rad i psihosocijalni rizici u zaštiti osoba sa invaliditetom • Socijalni rad i psihosocijalni rizici kod bolesti zavisnosti • Socijalni rad i psihosocijalni rizici kao posljedica marginalizacije
Metode izvođenja nastave
Nastava se zasniva na aktivnom učešću studenata uz podsticanje njihovih samostalnih aktivnosti. U tom smislu kombinovaće se različiti načini izvođenja nastave: panel predavanja, prikazi u diksusionim grupama, rad u malim grupama, mentorska nastava.
Oblici provere znanja i ocenjivanje