Navigacija

MSRM-6 - Prevencija sukoba i vršnjačkog nasilja u školi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Prevencija sukoba i vršnjačkog nasilja u školi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MSRM-6 izborni 1 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema uslova
Ciljevi izučavanja predmeta
Predmet je baziran na sticanje i usvajanju svih neophodnih znanja i vještina o prevenciji sukoba vršnjačkog nasilja u školi. Poseban akcenat dat je na osposobljavanju studenata na unapređenju komunikacije i rješavanju sukoba primjenom medijacije kao efikasnog modela nenasilnog rješavanja sukoba u školi.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Osposobljenost studenata za upoznavanje novih saznanja i dostignuća o prevenciji sukoba vršnjačkog nasilja u školi, kao i primjeni uspješnih modela nenasilnog rješavanja sukoba primjenom medijacije. Unapređenje znanja i vještina o komunikaciji nenasilnog rješavanja sukoba i programima koji se baziraju na medijaciji i drugim savremenim modelim prevencije koji se primjenjuju u svijetu.
Sadržaj predmeta
Pojam nasilja i njegove karakteristike Uzroci i oblici nasilja među mladim Vršnjačko nasilje u školama Formalno i neformalno nasilje među vršnjacima Posmatranje nasilja u odnosu na položaj djeteta Žrtve vršnjačkog nasilja Obilježja tipičnog nasilnika Prevencija nasilja među djecom Otkrivanje i zaustavljanje nasilja u školi Mehanizmi spriječavanja nasilja u školi Identifikovanje nasilja u školi od strane učenika Primjena medijacije u nenasilnom rješavanju sukoba među učenicima Vršnjačka medijacija u školi Socijalni radnik kao medijator u rješavanju sukoba među mladim Programi prevencije vršnjačkog nasilja u školi
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. Interaktivno učenje po grupama. Prikazivanje video meterijala i dokumentarnih filmova. Seminari iz literature. Pisani seminarski radovi. Usmeni komentari i kraće prezentacije na času. Konsultacije.
Literatura
  1. Macanović, N., Petrović, J. (2015). Prevencija vršnjačkog nasilja u osnovnim školama – „Vratimo drugarstvo u razrede“. Banja Luka: Udruženje nastavnika i saradnika Univerziteta u Banjoj Luci.
  2. Dţamonja Ignjatović, T. Ţegarac, N. (2006), Medijacija – koncepti i konteksti, Beograd: Centar za primenjenu psihologiju, IV deo Medijacija u obrazovnom sistemu, str 161-193
  3. Olweys, D. (1998). Nasilje među djecom u školi. Zagreb:Školska knjiga
  4. Bašić, J. (2009). Teorije prevencije prevencija poremećaja u ponašanju i rizičnih ponašanja djece i mladih. Zagreb: Školska knjiga
  5. Isić, U. (2010),Vršnjačka medijacija,Vodič za pedagoge i psihologe. Sarajevo: OSCE
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Provjeravanje znanja i utvrđivanje koliko su studenti aktivni u nastavi vrši se tokom čitavog semestra. Znanje se provjerava pomoću dva kolokvija, a aktivnost studenata se iskazuje kroz pisanje seminarskih radova, uredno pohađanje nastave, učešće u debatama, pripremu prezentacija i kroz druge oblike kreativnog učešća u nastavnom procesu. Na taj način studenti ispunjavaju predispitne obaveze kroz koje mogu da steknu 50 bodova (dva kolokvija po 20 bodova, seminarski rad 5 bodova te uredno i aktivno pohađanje nastave 5 bodova). Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova. Konačna ocjena se izvodi sabiranjem bodova iz predispitnih obaveza i bodova sa ispita.