Navigacija

MSR-7 - Socijalni rad sa djecom sa smetnjama u razvoju

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Socijalni rad
Naziv Socijalni rad sa djecom sa smetnjama u razvoju
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MSR-7 izborni 1 2P + 1V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Upisan master studij.
Ciljevi izučavanja predmeta
Glavni cilj kursa je da studenti: razviju društvenu perspektivu vezanu za oblast socijalnog rada sa djecom sa smetnjama u razvoju; i da razmišljaju, djeluju i poštuju perspektive korisnika socijalnog rada. Studenti će se kroz sadržaj predmeta upoznati sa teorijskim perspektivama i pristupima, kao i sa vrstama invaliditeta. Kroz sadržaj predmeta usvajaju se potrebna znanja i vještine vezane za intervenciju socijalnog rada i izradu individualnih planova, kao i u području osnaživanja i uključivanja osobama sa invaliditetom u zajednicu. Ciljevi realizacije programa su da, pored upoznavanja teorijskih koncepata, pravnih okvira i politika u oblasti socijalne podrške i zaštite djece sa smetnjama u razvoju, obuhvati obuku studenatu za primjenu različitih modela rada koji se mogu koristiti u socijalnom radu u sistemima kao što su obrazovanje i zdravstvena zaštita, sa posebnim akcentom na ulozi socijalnog rada u međusektorskoj saradnji koja je od posebnog interesa za djecu sa smetnjama u razvoju i njihovim porodicama.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Nakon uspješno savladanog predmeta student će moći: definisati osnovne ciljeve u socijalnom radu sa djecom sa smetnjama u razvoju; objasniti različite vrste oštećenja koja uzrokuju invaliditet i prepoznati njihova obilježja; opisati i objasniti odrednice socijalnog položaja djeteta sa smetnjama u razvoju i njegove porodice; identifikovati bitne elemente za izradu individualnog plana podrške djeci i porodici, te prepoznati područja djelovanja za socijalno umrežavanje i djelovanje u okviru koncepta djelotvorne međusktorske saradnje.
Sadržaj predmeta
Nastavni plan i program se sprovodi na način da obezbjeđuje obradu sljedećih 15 tema koje obuhvataju sve segmente holističkog pristupa u socijalnom radu sa djecom sa smetnjama u razvoju. Teme se odnose na oblasti: pravne okvire, principe, teorije, pristupe, modele rada sa djecom sa smetnjama u razvoju i porodicom, izrada individualnog plana podrške i razvoja, saradnja sa drugim sektorima (školom, zdravstvenim ustanovama i dr.)
Metode izvođenja nastave
Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza.
Oblici provere znanja i ocenjivanje