Navigacija

MLS-4 - Evropski regionalizam

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Politikologija
Naziv Evropski regionalizam
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MLS-4 izborni 1 3P + 2V 6.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Ovaj predmet daje značajan doprinos sagledavanju savremenih procesa integracije i evroregiona kao novog oblika u okviru političkog sistema EU. Regionalno povezivanje zasnovano na inicijativi lokalnih i regionalnih zajednica podstiče ekonomski razvoj regiona doprinoseći prosperitetu i efikasnom učestvovanju na jedinstvenom evropskom tržištu. Studenti će se upoznati sa osnovnim pojmovima regiona, regionalizma, prekogranične saradnje, njihovih nadležnosti, učešća u vršenju državne vlasti, organizaciji vlasti u regionima te evropskim principima regionalizacije.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Očekuje se da studenti budu u stanju razumjeti procese evropskih integracija kroz prizmu evropskog regionalizma kao i nove izazove koji se pojavljuju pred integracijama, sa ciljem da mogu aktivno da se uključe u procese međunarodnog povezivanja koji stoje pred BiH i RS. Studenti će slušanjem ovog predmeta moći razumjeti ulogu regiona u političkom sistemu Evropske unije te dimenzije i efekte Regionalne politike EU te će prateći i analizirajući uslove koji vladaju evropskim integracionim procesom moći prepoznati potencijale, prednosti i perspektive za Bosnu i Hercegovinu koji iz ovih uslova proizilaze.
Sadržaj predmeta
Principi evropskog regionalizma i regionalne saradnje;Regionalna država (pojam regiona, regionalizma, oblici regionalizma, nadležnosti regiona, učešće regiona u obavljanju državnih poslova, organizacija vlasti u regionima);Evropski dokumenti o regionalizaciji (Evropska okvirna konvencija o prekograničnoj saradnji između teritorijalnih zajednica ili vlasti; Evropska povelja o lokalnoj samoupravi; Nacrt evropske povelje o regionalnoj samoupravi; Helsinška deklaracija o regionalnoj samoupravi...); Regionalna politika Evropske unije (razvoj politike, ciljevi i principi); Instrumenti Regionalne politike Evropske unije (fondovi: Evropski socijalni fond, Evropski fond za regionalni razvoj...);Region u kontekstu regionalne politike Evropske unije (razlike među regionima u Evropskoj uniji); Prekogranična saradnja kao deo zajedničke regionalne politike Evropske unije (Intereg programi prekogranične saradnje u Evropskoj uniji).
Metode izvođenja nastave
Nastava će se izvoditi u vidu predavanja i vježbi, diskusijom o pitanjima iz obrađene materije i čitanjem zadanih materijala, te analizom slučajeva, debatom i prezentacijom seminarskih radova.
Literatura
  1. Jovan Komšić. Principi evropskog regionalizma, Asocijacija multietničkih gradova jugoistočne Evrope, Novi Sad, 2007.
  2. Ognjen Mirić. Regionalna politika Evropske unije kao motor ekonomskog razvoja, Evropski pokret, Beograd, 2009.
  3. Veran Stančetić. Region kao razvojna perspektiva u Evropskoj uniji, Službeni glasnik, Beograd, 2009.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Predispitne obaveze se sastoje iz: 1 (1) kolokvijuma (20 bodova), jednog (1) seminarskog rada na zadanu temu (20 bodova) i urednog i aktivnog pohađanja predmeta (10 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Završni ispit se obavlja usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva, a nosi najviše 50 bodova.