Navigacija

MGDPPK - Projektovanje u premjeru i katastru

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Geodezija
Naziv Projektovanje u premjeru i katastru
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
MGDPPK izborni 2 2P + 1V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Katastar nepokretnosti 3 Za pohađanje nastave, odslušan predmet Katastar nepokretnosti 3. Za polaganje ispita, položen ispit iz predmeta Katastar nepokretnosti 3.
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje teorijskih i praktičnih znanja o projektovanju u premjeru i katastru nepokretnosti.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Napredno znanje, izuzetno razumijevanje i uspješno rješavanje složenih zadataka i problema u premjeru i katastru, vrhunsko poznavanja propisa koji se odnose na projektovanje u oblasti premjera i katastra i poznavanje standarda kod projektovanja. Poznavanje i korišćenje računarskih sistema i modela pri rješavanju projektantskih zadataka i problema, sa naglaskom na projektovanje u premjeru i katastru.
Sadržaj predmeta
Definicija projekta. Organizaciona struktura. Informacioni i kontrolni sistem. Tehnička dokumentacija. Idejni i Glavni projekat. Propisi. Tehnička dokumentacija u premjeru i katastru. Planiranje i nastajanje projektnog zadatka. Projektni zadatak, ugovor, generički format. Kontekst/istorijat radnog zadatka. Idejni projekat obnove premjera i katastra nepokretnosti. Studije izvodljivosti. Studijski tim. Modifikacije obima projekta u fazi ocjenjivanja. Relevantnost. Efikasnost. Djelotvornost. Uticaj. Održivost. Metodologija. Stručnost. Zahtjevi za izvještavanjem. Plan i raspored rada. Projektni zadatak za izradu idejnog i glavnog projekta u geodeziji. Sadržaj projektnog zadatka, idejnog projekta, glavnog projekta. Revizija idejnog projekta, tehnička kontrola glavnog projekta. Prethodni radovi. Sastav i oprema tehničke dokumentacije. Prezentacija projekta. Prikaz procesa investiranja. Geodetski projekat parcelacije i preparcelacije. Dokumenta prostornog uređenja. Glavni projekat premjera opštine. Projektovanje aerofotogrametrijskog snimanja. Pregled, ovjera i predaja radova. Konkuretskih zahtjev za dostavu ponuda. Projekat izvedenog stanja. Dinamički plan. Realizacija aktivnosti. Interna kontrola. Tehnički izvještaj. Kontrola i verifikacija. Geodetska osnova. Podloge za projektovanje. Postojeće stanje.
Metode izvođenja nastave
Nastava se odvija kroz predavanja na kojima se upoznavati sa teorijskim osnovama i vježbe na kojim se izrađuje elaborat.
Oblici provere znanja i ocenjivanje