Navigacija

S-58 - Pedagogija sa didaktikom

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Sociologija
Naziv Pedagogija sa didaktikom
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S-58 obavezan 8 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema uslova
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Izučavanje ovog predmeta omogućuje studentima sticanje teorijskih i praktičnih saznanja o vrstama nastave, ali i o sredstvima, faktorima, oblicima, metodama i fazama nastave. Studenti stiču opšte kompentencije o područiju djelovanja didaktike, kao i njenom sadržaju, funkciji i ulozi u obrazovnom procesu.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Osposobljenost studenata za upoznavanje novih saznanja o pedagogiji i predmetu njenog proučavanja – vaspitanju, da se osposobe da ta saznanja kritički preispitaju i dalje razvijaju, te da ih u praksi koriste; da spoznaju dostignute mogućnosti i granice djelovanja na ličnost vaspitanika; da se osposobe da istražuju pedagošku teoriju i praksu i da se osposobe i razvijaju neophodne vještine uspješne i kvalitetne komunikacije sa vaspitanicima. Osposobljenost studenata da se upoznaju sa funkcijom i ulogama koje didaktika ima u nastavnom procesu, kao i upoznavanje didaktičkih inovacija koje se primjenjuju u nastavi. Studenti se upoznaju sa nastavnim planom i programom, te sa metodama i oblicima nastavnog rada, Upoznaju se sa etapama nastavnog procesa, te osposobljavaju za planiranje, pripremanje i izvođenje nastave. Talođe, studenti stiču praktična iskustva u izvođenju nastavnog procesa.
    Sadržaj predmeta
    1. Uvod u predmet 2. Pedagogija kao nauka o vaspitanju 3. Vaspitanje kao ljudska djelatnost 4. Cilj i činioci vaspitanja 5. Komponente vaspitanja 6. Principi vaspitno-obrazovnog procesa 7. Vaspitno obrazovni sistem u RS 8. Nastavnik i nastavničke kompetencije 9. Faktori i zadaci nastave 10. Specifičnosti saznajnog procesa u nastavi 11. Didaktički zakoni 12. Pojam i vrste nastave 13. Oblici i metode nastavnog rada 14. Nastavni sistemi: određenje, značaj, specifičnosti 15. Etape nastavnog procesa i organizacija časa
    Metode izvođenja nastave
    - Nastava na predmetu će se izvoditi predstavljanjem tema i razgovorom o pitanjima iz nastavne materije, kao i čitanjem zadanih materijala i pisanjem kolokvija i radova iz predispitnih obaveza. - Temeljna predmetna obaveza za sve studente je redovno pohađanje nastave, čitanje nastavnih materijala i pisanje predispitnih obaveza u toku semestra. - Da bi stekao uslov za ovjeru urednog pohađanja predmeta, student može ukupno izostati najviše tri nedjelje, odnosno 20% nastave iz predmeta. Za studente koji kasne na čas više od deset minuta ili koji čas napuste deset i više minuta ranije smatraće se da nisu prisustvovali tom času.
    Literatura
    1. 1. Vilotijević, M. (1999). Didaktika 1,2 i 3 knjiga. Beograd: Učiteljski fakultet. 2. Mikanović, B., Jevtić, B.,(2015). Pedagogija – osnovna znanja o vaspitanju. Banja Luka: GrafoMark.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Predispitne obaveze se sastoje iz: dva (2) kolokvija (po 20 bodova), aktivnog učešća u istraživačkom radu (do 5 bodova) i prisustva nastavi i vježbama (do 5 bodova). Na predispitnim obavezama može se ukupno osvojiti najviše 50 bodova. Kolokvij Kolokvij je pismeni test koji se izvodi u toku semestra. Nastavnik ili saradnik će na početku semestra bliže objasniti način izvođenja i termine kolokvija. Studenti su obavezni pisati kolokvije i za one koji, iz bilo kog razloga, ne pristupe kolokviju, smatraće se da ga nisu položili i dobiće nula (0) bodova, u skladu sa Odlukom o praćenju i vrednovanju rada studenata u školskoj 2013/2014. godini. Aktivnost Bodove na aktivnost student može steći na osnovu učešća u israživanju koje će biti sprovedeno u toku semestra. Na osnovu učešća i urađenih analiza i izvještaja može steći od 0 do 5 bodova na aktivnost. Završni ispit Završni ispit obavlja se usmeno i na njemu se provjerava znanje iz cijelog gradiva. Završni ispit nosi najviše 50 bodova.