Navigacija

S-52 - Sociologija menadžmenta

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Sociologija
Naziv Sociologija menadžmenta
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
S-52 obavezan 8 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Elementarna znanja iz Sociologije rada
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Kurs pokriva oblasti teorija organizacije i menadžmenta, ponašanje pojedinaca i grupa u organizacijama, unutargrupne i međugrupne procese (komunikacija, raspodjela moći, donošenje odluka, formiranje radnih grupa i timova, upravljanje konfliktima u organizaciji), pojam ličnosti kao kompleksne cjeline, percepciju, socijalno učenje, procese motivisanja i vođenja članova organizacije, organizacione promjene, savremene trendove u promjeni struktura i strategija organizacija.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Studenti će ovladati osnovnim teorijskim i praktičnim znanjima iz oblasti upravljanja organizacijama, upoznaće se sa poslovima i zadacima koje obavljaju profesionalni upravljači (menadžeri). Takođe, upoznaće se sa osnovnim procesima koji se odvijaju u organizacijama, bez kojih organizacije ne samo da ne mogu da obavljaju svoju društvenu ulogu, nego ne mogu ni da opstanu na duži rok. Naglasak će biti na izučavanju ponašanja pojedinaca i grupa u organizacijama, kao i najvažnijim konceptima koje menadžeri koriste u upravljanju ponašanjem ljudi u organizacijama. Važno je naglasiti da su fundamentalna znanja iz oblasti menadžmenta i organizacije primjenjiva u svim vrstama organizacija, pa su u tom pogledu relevantna za sociološku nauku.
    Sadržaj predmeta
    1. Upoznavanje sa nastavnim planom i programom; struktura organizacije kao naučne oblasti; definisanje pojma i naučne oblasti O.P.; istraživačke metode; značaj OP u savremenom menadžmentu i problemi u konstituisanju discipline 2. Teorije organizacije i praktični podsticaji studijama OP 3. Čovjek i organizacija; Ličnost (pojam, tipovi, crte); socijalizacija i učenje; Percepcija u organizaciji 4. stavovi prema radu; zadovoljstvo poslom; posvećenost organizaciji; motivacija; motiv za postignućem i ekonomski razvitak 5. Vođstvo i teorije vođstva 6. Grupe u organizacijama; grupna dinamika; konformizam; grupno dolučivanje; timovi i timski rad 7. provjera znanja 8. komunikacija u organizacijama; konflikti; upravljanje konfliktima 9. moć u organizaciji; politički procesi u organizacijama 10. organizaciona kultura; nacionalna i organizaciona kultura 11. donošenje odluka u organizacijama 12. Organizacione promjene - vrste, modeli, uzroci 13. savremeni trendovi u promjeni struktura i strategija organizacija - prezentacija i razgovor o novim istraživanjima predstavljenim na EMOT (M. Mayer, R. Whittington, R. Whitley, R. Hollingsworth, G. Winch) 14. provjera znanja 15. priprema za ispit
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja i vježbe sa interaktivnim učenjem. U sklopu svake nastavne jedinice će se analizirati studije slučaja i seminarski radovi. Od studenata se očekuje da aktivno učestvuju u nastavi, da kritički promišljaju nastavne sadržaje i učestvuju u raspravama na određenu temu.
    Literatura
    1. Petković Mirjana, Janićijević Nebojša, Bogićević Biljana 2002 Organizacija - teorije, dizajn, ponašanje, promene, Ekonomski fakultet Univerziteta u Beogradu
    2. Greenberg Jerald, Baron Robert 1998. Ponašanje u organizacijama, Beograd: Želnid
    3. Rot Nikola 2003. Osnovi socijalne psihologije, Beograd: Zavod za udžbenike i nastavna sredstva (reprint), str. 82-110, 186-204, 230-238, 254-260, 314-323.
    4. Mojić Dušan 2003. Stilovi vođstva menadžera u Srbiji, Beograd: Institut za sociološka istraživanja Filozofskog fakuleta u Beogradu
    5. Draker Piter 2003. Moj pogled na menadžment, Novi Sad: Adizes
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Prvi kolokvijum 0-20 bodova, drugi kolokvijum 0-20 bodova, prisutnost 0-5 bodova, aktivnost 0-5 bodova, završni ispit 0-50 bodova (seminarski radovi studenata ulaze u završnu ocjenu i boduju se 0-10 bodova)