Navigacija

B13531 - Senzorna analiza namirnica

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Prehrambene tehnologije i industrijske biotehnologije - 240 ECTS
Naziv Senzorna analiza namirnica
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
B13531 obavezan 5 3P + V 7.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    / /
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Da omogući studentu sticanje teorijskih i praktičnih znanja o: senzornom kvalitetu proizvoda i značaju odabranih senzornih svojstava za cjelokupan kvalitet prehrambenog proizvoda, uslovima neophodnim za objektivno provođenje senzorne analize, građom i funkciojm čula čovjeka odgovornih za identifikovanje senzornih nadražaja i utisaka, kao i praktičnom primjenom testova i metoda senzorne analize namirnica.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Poslije realizacije nastave i polaganja ispita student treba biti osposobljen za samostalno planiranje, organizovanje i provođenje odabranih testova i metoda senzorne analize hrane i pića, razumijevanje, interpretaciju i korištenje rezultata za timski rad na kontroli i upravljanju kvalitetom proizvoda u preduzećima prehrambene industrije i/ili kontrlonim institucijama u cilju usaglašavanja kvaliteta proizvoda sa propisanim, kao i očekivanjima potrošača na ciljnom tržištu.
    Sadržaj predmeta
    Senzorna analiza kao dio sistema kvaliteta; Kvalitet prehrambenih proizvoda - subjektivan i objektivan pristup; Uslovi neophodni za objektivno provođenje senzorne analize (prostor, oprema, pribor, pripremanje i serviranje uzoraka, ocjenjivači, definisanje cilja analize i izbor odgovarajuće metode analize); Važnija senzorna svojstva i anatomskofiziološke osnove senzorne analize (Vizuelni utisci i čulo vida, ocjenjivanje boje; Olfaktorni utisci, ocjenjivanje mirisa; Oralni utisci, ocjenjivanje ukusa i arome; Zvučni utisci; Hapte-kinestetski utisci; Tekstura-konzistencija); principi i postupci identifikovanja i ocjenjivanja kvaliteta odabranih senzornih svojstava i sveukupnog kvaliteta prehrambenih proizvoda, odgovarajuće metode senzorne analize i testovi.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, laboratorijske vježbe, konsultacije.
    Literatura
    1. Grujić Slavica. 2015. Senzorna ocjena kvaliteta i prihvatljivosti prehrambenih proizvoda./ Sensory evaluation of food products quality and acceptability. Tehnološki fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Banja Luka (BiH). ISBN: 978-99938-54-54-8
    2. Grujić Slavica, Spaho Nermina. 2010. Potrebe potrošača i kvalitet prehrambenih proizvoda.Univerzitet u Sarajevu, Poljoprivredno-prehrambeni fakultet. Sarajevo (BiH). ISBN: 978-9958-597-15-2.
    3. Popov-Raljić J. 2013. Senzorna analiza hrane i pića, Prirodno-matematički fakultet, Departman za geografiju, turizam i hotelijerstvo. Univerzitet Novi Sad.
    4. Radovanović R. i Popov-Raljić J. 2000/2001. Senzorna analiza prehrambenih proizvoda, Poljoprivredni fakultet,Univerzitet Beograd i Tehnološki fakultet, Univerzitet Novi Sad.
    5. Stone H. and Sidel J., 2004. 3rd Edition. Sensory Evaluation Practices. Elsevier, Printed in Italy.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Pismene provjere i završni ispit.