Navigacija

OG08IEK - Inženjerska ekonomija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Građevinarstvo
Naziv Inženjerska ekonomija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OG08IEK obavezan 6 1P + 1V 2.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Ovladavanje problematikom ekonomskog i finansijskog aspekta planiranja, projektovanja i građenja u skladu sa važećim zakonskim propisima.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti su osposobljeni za rješavanje različitih ekonomskih problema i poslova u praksi građevinarstva, da razumiju način finansiranja realizacije investicionih projekata, planiranje troškova, mehanizme naplate izvedenih radova i kontrolu troškova realizacije projekta.
Sadržaj predmeta
Vrijednost objekta. Aspekt investitora. Trougao projektnih ciljeva. Formiranje cijene investicije. Urbanističko-projektantski parametri. Investicioni program. Ugovorna dokumentacija. Opšti i posebni uslovi ugovaranja. Svjetska praksa kod ugovaranja. FIDIC. Finansijski procesi i upravljanje investicionim projektom . Finansijski plan realizacije izgradnje. Dinamički plan. Kriva ulaganja. Investicije. Biznis plan. Studija opravdanosti. Metode vrjednovanja projekata. Metodologije procjene. Finansiranje projekata od strane međunarodnih finansijskih institucija (EBRD, IBRD, EIB, ...). Regulativa koja se odnosi na finansije u projektovanju i građenju. Zakon o porezu na dodatu vrijednost. Zakon o koncesijama.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vježbe, samostalna izrada semestralnog zadatka (elaborata) i konsultacije.
Literatura
  1. 1. Goran Ćirović: Građevinska ekonomija, VII izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2014.
  2. 2. Goran Ćirović: Upravljanje investicijama, V izdanje, Visoka građevinsko-geodetska škola u Beogradu, 2014.
  3. 3. Preporučena literatura (regulativa): Zakon o obligacionim odnosima, Posebne uzanse o građenju, Zakon o javnim nabavkama, Zakon o porezu na dodatu vrednost, Zakon o koncesijama
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Studenti su obavezni da prisustvuju nastavi i da urade semestralni zadatak (elaborata) i polože kolokvijume(testove) i/ili završni ispit.
Posebna naznaka
.