Navigacija

OA07EUA - Estetika u arhitekturi

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Estetika u arhitekturi
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07EUA obavezan 5 1P + 0V 2.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
    Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
    Nema predhodnih i dodatnih uslova za slušanje ovog predmeta za studnete. Nema.
    Ciljevi izučavanja predmeta
    Cilj je da studenti steknu temeljna saznanja o bitnosti estetike za arhitekturu kao umjetnost, te da shvate šta znači prirodno i umetnički lepo; šta jeste umetnik; šta jeset umetničko delo, te šta znači perceptivni i receptivni akt za publiku. Bitno je shvatiti zašto Hegel prvi smatra da je arhitektura umjetnost, te zašto arhitektonsko djelo mora biti kao izraslo iz prirode, a ne nešto nametnuto prirodi i čoveku kao veštačko i prolazno.
    Ishodi učenja (stečena znanja)
    Uvođenje studenata u razumijevanje modernog i postmodernog shvatanja estetike arhitekture, te osposobljavanje studenata za vođenje diskursa i dijaloga fenomenu umjetnosti uopšte, estetike i arhitekture kao umjetnosti i kulture življenja.
    Sadržaj predmeta
    Pojam i predmet estetike kao filosofske discipline; Estetika i druge filosofske i naučne discipline; Antičko i srednjovekovno shvatanje lepote i umetnosti; Moderno i posmoderno shvatanje lepog i umetnosti; Prirodno lepo i umetnički lepo; Osnovni pojmovi u estetici (kalon,mimesis, tehne, poiesis...); Genije i talenat; Umetnost kao igra; Umetnost kao harmonija; Hegelova estetika opšti deo; Hegelova estetika arhitekture; Razlika između klasične i savremene umetnosti; Strujanja u savremenoj estetici; Savremena estetika arhitekture.
    Metode izvođenja nastave
    Predavanja, rasprave, teorijske elaboracije i prezentacije građe i uvida, konsultacije.
    Literatura
    1. Aristotel (2008). O pesničkoj umetnosti. Beograd: Dereta. Ausnto. R. (1975). Teorije o lepom u srednjem veku. Beograd: Srpska književna zadruga. Bimel. V. (1980). Filozofske analize moderne umetnosti. Zagreb: CCD. Bubner. R. (1991). Estetsko iskustvo. Zagreb: Matica Hrvatska. Gilbert. K. E./Kun. H. Istorija estetike. Beograd: Kultura/Sarajevo: Zavod za izdavanje udžbenika. Grasi. E. (1974). Teorije o lepom u antici. Beogra:CDamnjanović. M. (1988). Estetika i stvaralaštvo. Sarajevo: Veselin MasKZHeg.
    2. Hegel. G. V. F (1975). Estetika. 1-3. Beogra: BIGZ. Hartman. N. (1968). Estetika. Beogr: Kultura. Platon (2001). Država. Zagreb: Naklada Juričić. Zurovac. M. (2008). Tri lica lepote. Beogra: Službeni glasnik. Vilić. N. (2016). Uvod u estetiku (sa kratkim pregledom istorije estetike: Antika i Srednji vek). Banja Luka: Udruženje za filozofiju i društvenu misao. Vilić. N. (2021). Umjetnost i stvaralaštvo. estetika u savremenom dobu. Banja Luka: Grafopapir d.o.o. Banja Luka.
    Oblici provere znanja i ocenjivanje
    Dva kolokvijuma, prisustvo nastavi koje se vrednuje zbog interaktivnog učešća studenata u nastavnom procesu i završni (usmeni) ispit.
    Posebna naznaka
    Nema.