Navigacija

OA07LF - Likovna forma

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Arhitektura
Naziv Likovna forma
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OA07LF obavezan 1 1P + 2V 3.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Ciljevi izučavanja predmeta
Osnovni cilj predmeta je razvoj vizuelne kulture koja čini fundus u obrazovanju budućih arhitekata, i upućivanje u metode poimanja oblikovanja, prostora i principe grafičkog predstavljanja prostornih pojava. Proučavanje i razvoj crteža kao osnovnog sredstva i elementa likovnog izražavanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Studenti će biti sposobni da: 1) razlikuju proporcije i međusobni odnos elemenata razlikuju proporcije i međusobni odnos elemenata 2) prikazuju perspektivu i perspektivna skraćenja 3) uočavaju izvor osvjetljenja i prikazuju promjene linije uslovljene različitim osvjetljenjem 4) kreiraju i transponuju oblike i prostor 5) primjenjuju praktična iskustva u likovnom predstavljanju
Sadržaj predmeta
Crtež. Komponovanje crteža. Postavljanje creteža. Osnovni elementi crteža: smjer, pokret i proprocija, konstrukcija crteža. Elementi kretanja crteža po horizontali i vertikali, elementi geometrije, primjena perspektive u crtežu i njene zakonitosti; proporcija. Proučavanje linije kao osnovnog sredstva u građenju crteža i formiranju kompozicije. Linija i pokret, linija i forma, linija i jedinstvo crteža. Formiranje crteža sa osnovnom egzistencijom forme, forme u prostoru i forme u građenju jedinstva crteža.Linija i njena egzistencija u uslovima crno-bijelog u crtežu. Linija i njena egzistencija u uslovima crno-bijelog u crtežu. Izvor osvjetljenja i sve zakonitosti sa postojećim uslovima osvjetljenja. Promjene linija uslovljene različitim osjvetljenjem. Promjene intenziteta osvjetljenja, struktura predmeta u uslovima osvjetljenja. Jednostavna linearna kompozicija geometrijskih tijela u prostoru. Linearna kompozicija sa više geometrijskih tijela u prostoru. Složena linearna konstrukcija.
Metode izvođenja nastave
Interaktivna nastava. Konsultacije.
Literatura
  1. Vasić. P: Uvod u likovne umetnosti, Fakultet likovnih umetnosti, Beograd, 1968.
  2. Arnhajm. R: Umjetnost i vizelno opažanje, Univerzitet umjetnosti u Beogradu, Beograd, 1981.
  3. Bogdanović, K: Vizibilnost latentnog dinamizma, Zavod za udžbenike, Beograd, 2005.
  4. Dr Karlavaris, B: Metodika  likovnog vaspitanja III deo, Univerzitet umetnosti u Beogradu, Beograd, 1978.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Pohađanje nastave Aktivnost na nastavi Grafički elaborat Seminarski rad Ispit