Navigacija

M1EO - Eksploatacija i održavanje

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije drugog ciklusa
Studijski program Proizvodno mašinstvo
Naziv Eksploatacija i održavanje
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
M1EO izborni 2 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Upoznavanje sa teoretskim osnovama procesa održavanja tehničkih sistema, strateškim opredjeljenjima, metodama i organizacijom održavanja, metodama primjene tehničke dijagnostike, planiranjem i upravljanjem, primjenom informacionih tehnologija uz korišćenje baza podataka, kao i optimizacijom troškova održavanja.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student dobija jasnu predstavu o mjestu i ulozi eksploatacije i održavanja tehničkih sistema. Student je osposobljen da na osnovu datih metoda i organizacije održavanja, primjenom informacionih tehnologija uz korišćenje baza podataka i dostupne metode tehničke dijagnostike, planira i upravlja procesom eksploatacije i održavanja složenih tehničkih sistema. Takođe, može adekvatno odgovoriti na neophodne zahtjeve vezane za sigurnost i pouzdanost u procesu eksploatacije i upravljanja.
Sadržaj predmeta
Uvod. Osnovni pojmovi i definicije. Pojam, značaj i ciljevi održavanja. Tehnički sistemi. Proizvodni sistemi. Efektivnost proizvodnih sistema. Tehnološki postupci. Tehnička dijagnostika u održavanju. Strategije i organizacija održavanja. Planiranje i upravljanje održavanjem. Informacioni sistemi održavanja. Baze podataka. Terotehnološki koncept održavanja. Reinženjering procesa održavanja. Inženjerstvo životnog ciklusa. Sigurnost tehničkih sistema. Zaštita na radu u održavanju. Budućnost razvoja eksploatacije i održavanja.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, auditorne i grafičke vježbe i konsultacije. Samostalna izrada i prezentacija praktičnih zadataka. Predviđena je posjeta jednom proizvodnom preduzeću koje posjeduje održavanje kao organizacionu jedinicu.
Literatura
  1. Papić Lj., Milovanović Z.: Održavanje i pouzdanost tehničkih sistema Systems Maintainability and Reliability, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 3, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2007., 501 str.
  2. Milovanović Z., Branković D.: Održavanje industrijskih sistema Maintainability of Industrial Systems, Biblioteka DQM monografije „Kvalitet i pouzdanost u praksi, Knjiga 11, Istraživački centar za upravljanje kvalitetom i pouzdanošću, Prijevor, 2021., 434 str.
  3. Bulatović M.: Održavanje i efektivnost tehničkih sistema, Mašinski fakultet, Podgorica, 2008.
  4. Higins L.R., Mobley R. K.: Maintenance Engineering Hand Book, Mc Graw Hill, New York, 2002, VI edition
  5. Grothus H.: Die Total Vorbeugende Instandhaltung, Grothus Verlag, Dorsten, 1974
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Za odabrane polazne parametre student treba da sastavi organizacionu šemu održavanja, zatim da opiše njenu vezu sa ostalim proizvodnim cjelinama preduzeća kao i način funkcionisanja. Provjera znanja se realizuje sa dva kolokvijuma iz teorijskih oblasti nastave, pregleda i ocjene seminarskog zadatka i izvještaja o posjeti industrijskom postrojenju. Završni ispit se odnosi samo na teorijska pitanja.