Navigacija

OŠ13MONI - Monitoring zdravstvenog stanja šuma

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Šumarstvo
Naziv Monitoring zdravstvenog stanja šuma
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OŠ13MONI izborni 5 2P + 2V 4.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Nema Nema
Ciljevi izučavanja predmeta
Sticanje znanja o značaju i implementaciji sistema monitoringa zdravstvenog stanja šumskih ekosistema.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Potpuna osposobljenost studenata da rade na poslovima monitoringa zaštite šuma (ICP Forests). Monitoring zdravstvenog stanja uključuje opažanje i sakupljanje podataka na terenu, merenje i popis; analizu podataka i utvrđivanje stanja; prognozu budućih dešavanja i u vezi sa tim donošenje odgovarajučih odluka.
Sadržaj predmeta
Teorijska nastava: Konvencija o prekograničnom prenosu zagađujućih materija; Implementacija monitoringa Međunarodnog kooperativnog programa za šume ICPF; Ciljevi sistema monitoringa ICPF; Metodologija ICPF; Struktura i sadržaj monitoringa za Nivo I; Prikupljanje i obrada podataka sa bioindikacijskih tačaka za Nivo I; Struktura i sadržaj monitoringa za Nivo II; Mogući ciljevi u pogledu razvoja kriterijuma i indikatora za održivo upravljanje šumama; Prikupljanje i obrada podataka sa stanica za Nivo II; Proučavanje uzročno-posledičnih veza zdravstvenog stanja šuma na osnovu rezultata monitoringa; Evaluacija uticaja scenarija atmosferske depozicije u budućnosti na (hemijsko) stanje ekosistema; Monitoring kao instrument ekološke politike; Izveštavanje o rezultatima monitoringa i prezentacija informacija, korišćenje GIS-a za potrebe monitoringa zdravstvenog stanja šuma. Terenska nastava: Obilazak karakterističnih bioindikacijskih tačaka u Srbiji, snimanje pojedinih parametara i obrada podataka; Obilaza stanica za intenzivni monitoring (Nivo II), prikupljanje podataka za pojedine parametre i obrada podataka; Prezentacija informacija.
Metode izvođenja nastave
Predavanja, vežbe i praktična nastava na terenu
Literatura
  1. Karadžić, D. (2010): Šumska fitopatologija. Univerzitetski udžbenik. Izdavač Univerzitet u Beogradu- Šumarski fakultet, Univerzitet u Banjoj Luci-Šumarski fakultet. 1-774
  2. ICP-Forests. Manuals, from 1998 to 2010.y. Federal Research Centre for Forestry and Forest Products /BFH).
  3. Innes, J.L. (1990): Assesment of Tree Condition . HMSO London.pp.96
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Usmeni ispit, seminarski radovi, testovi
Posebna naznaka
Nema