Navigacija

OŠ13PEDO - Pedologija

Specifikacija predmeta
Tip studija Akademske studije prvog ciklusa
Studijski program Šumarstvo
Naziv Pedologija
Akronim Status predmeta Semestar Fond časova Broj ESPB
OŠ13PEDO obavezan 3 2P + 2V 5.0
Nastavnici
Nastavnik (predavač)
Nastavnik/saradnik (vežbe)
Uslovljnost drugim predmetima Oblik uslovljenosti
Petrografija sa geologijom. Položen ispit.
Ciljevi izučavanja predmeta
Cilj predmeta je da student savlada osnovne karakteristike zemljišta, te faktore i uslove koji utiču na formiranje zemljišta. Cilj je upoznavanje studenata sa značajem zemljišta u šumarstvu.
Ishodi učenja (stečena znanja)
Student stiče potrebna znanja o faktorima koji utiču na formiranje zemljišta, njegovim morfološkim, fizičkim i hemijskim obilježjima. Takođe dobija jasnu predstavu o ulozi zemljišta i njegove flore i faune u kruženju biogenih makro i mikroelemenata neophodnih za rast i razvoj biljnih vrsta. Student razumije plodnost i produktivnost zemljišta te značaj očuvanja ovog prirodnog resursa. Osposobljen je za samostalan opis zemljišta na terenu, istraživanje fizičkih i hemijskih osobina na terenu, te uzorkovanje materijala za laboratorijska proučavanja zemljišta.
Sadržaj predmeta
Uvod; Pedogenetički faktori: Geološki supstrat, Reljef, Klima, Vegetacija, Čovjek i Vrijeme. Pedogenetički procesi; Tekstura zemljišta (laboratorijsko određivanje); Struktura zemljišta (laboratorijsko određivanje); Gustina zemljišta, vezanost, tvrdoća, ljepljivost, plastičnost zemljišta; Poroznost zemljišta; Voda u zemljištu; Vodne konstante; Toplotne osobine zemljišta; Humus u zemljištu (laboratorijsko određivanje); Reakcija zemljišta (laboratorijsko određivanje); Adsorptivni kompleks zemljišta (laboratorijsko određivanje); Sadržaj i značaj biogenih makro i mikroelemenata (laboratorijsko određivanje); Azot, fosfor, kalijum, kalcijum i magnezijum u zemljištu.
Metode izvođenja nastave
Predavanja i vježbe. Terenska nastava. Konsultacije.
Literatura
  1. Ćirić, M. (1984): Pedologija, I izdanje, OOUR Zavod za udžbenike i nastavna sredstva, Sarajevo.
  2. Živković, M. (1991): Pedologija, geneza, sastav i osobine zemljišta, Prva knjiga, Poljoprivredni fakultet, Beograd
  3. Knežević, M., Košanin, O. (2007): Praktikum iz pedologije, Šumarski fakultet, Beograd.
Oblici provere znanja i ocenjivanje
Student je dužan da prisustvuje nastavi i vježbama. Testove polaže pismeno i odnose se na nastavne jedinice koje su obrađene na vježbama. Student je dužan da prisustvuje terenskoj nastavi i da samostalno izvrši popunjavanje pedoloških obrazaca koji sadrže analizu morfologije i određenih fizičko – hemijskih osobina pedoloških profila, te da okarakteriše faktore i uslove obrazovanja datog tipa zemljišta. Završni ispit se odnosi samo na teoretska pitanja.